• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Έθιμα γάμου στην Καρδίτσα

Έθιμα γάμου στην Καρδίτσα
Έθιμα γάμου στην Καρδίτσα – παραδοσιακός γάμος:
     Στην Καρδίτσα συναντάμε τον παραδοσιακό Καραγκούνικο γάμο, έναν γάμο που αναβιώνεται ακόμη και σήμερα σε διάφορες εκδηλώσεις για να μαθαίνουν οι νεότεροι την παράδοση του τόπου τους και να θυμούνται οι παλιοί το πόσο όμορφα περνούσαν.
     Οι προετοιμασίες ξεκινούσαν μια εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχαν ορίσει για να γίνει ο γάμος. Αρχικά προσκαλούσαν τους νονούς του ζευγαριού οι οποίοι θα ήταν και οι κουμπάροι και τους βλάμηδες και έπειτα τα πιο κοντινά τους πρόσωπα. Το επόμενο βήμα ήταν να κλείσουν τα όργανα και τους μάγειρες που θα ετοίμαζαν το γαμήλιο τραπέζι.
     Η νύφη ετοίμαζε τα προικιά της ώστε να είναι όλα πεντακάθαρα και καλοσιδερωμένα, έτοιμα για να μεταφερθούν στο σπίτι του γαμπρού. Οι γονείς γεμάτοι χαρά ετοίμαζαν τα σπίτια τους. Τα έβαφαν και ασβέστωναν τις αυλές για να  δείξουν σε όλους την χαρά τους για το χαρμόσυνο γεγονός και να μπορούν να υποδεχτούν τους καλεσμένους.
     Στο μεταξύ συνέχιζαν να προσκαλούν σχεδόν όλο το χωριό για να μοιραστούν την χαρά τους. Τα καλέσματα ήταν δουλειά των βλάμηδων ( συνήθως δυο ανύπαντροι φίλοι του γαμπρού ) που ντυμένοι με τα καλύτερά τους ρούχα πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι με μια στολισμένη κόφα και μια γκλίτσα και έδιναν το μήνυμα του γάμου που θα ακολουθούσε προσφέροντας στους χωρικούς να πιουν.
        Το Σάββατο ήταν πια όλα έτοιμα. Οι οργανοπαίχτες και οι  καλεσμένοι έδιναν το παρόν και το γλέντι άρχιζε και στα δύο σπίτια των μελλονύμφων. Χόρευαν με τη σειρά πρώτα οι γονείς έπειτα ο γαμπρός και η νύφη μετά οι συγγενείς και στο τέλος, οι καλεσμένοι. Το έθιμο ήθελε τα φαγητά να μην σερβιριστούν πριν τα μεσάνυχτα.
     Ο μάγειρας ο οποίος από το απόγευμα του Σαββάτου έσφαζε  μια δύο προβατίνες και έφτιαχνε τα εντόσθια σούπα ενώ το κρέας με  πλιγούρι ήταν έτοιμος με το βοηθό του για το σερβίρισμα αμέσως μετά τις δώδεκα το βράδυ. Πρώτα το φαγητό το δοκίμαζε ο νονός και έπειτα έδινε στο μάγειρα  φιλοδώρημα για την επιτυχία της συνταγής του. Ο μάγειρας μόνο με το  φιλοδώρημα άνοιγε τα καζάνια και άρχιζε την μοιρασιά στους υπόλοιπους καλεσμένους.
     Την επόμενη ημέρα την Κυριακή ( ο γάμος τότε πάντα γινόταν Κυριακή ) μετά την εκκλησία όλοι οι καλεσμένοι πήγαιναν και πάλι στο σπίτι της νύφης και του γαμπρού. Ακολουθούσε το ξύρισμα του γαμπρού από τον κουρέα. Έπειτα φορούσε τα γαμπριάτικα που ήταν τότε φουστανέλα με τσαρούχια και  δύο σχοινιά σταυρωτά ένα μπλε και ένα κόκκινο. Η νύφη φορούσε μια εντυπωσιακή νυφική φορεσιά που μάλιστα κόστιζε αρκετά χρήματα. Την βοηθούσαν να ντυθεί φίλες και συγγενείς που ήξεραν με ποιον τρόπο θα την στόλιζαν λέγοντας παραδοσιακά τραγούδια γάμου.
     Όταν τέλειωναν οι ετοιμασίες, έρχονταν από την πλευρά του γαμπρού ένα κάρο στολισμένο το οποίο έσερναν άλογα με κουδουνάκια, για να πάρουν την προίκα. Οι φίλες της νύφης όμως σύμφωνα με το έθιμο δεν τα έδιναν αν δεν έπαιρναν καλό φιλοδώρημα από τους βλάμηδες.
     Κάπως έτσι ήταν ο παραδοσιακός Καραγκούνικος γάμος. Ακόμη και σήμερα σε πολλούς γάμους στην Καρδίτσα που θέλουν να τηρούν κάποια έθιμα, βλέπουμε την νύφη πριν πάει στην εκκλησία να βάζει μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι της και να κόβει μια παραδοσιακή κουλούρα την οποία πετάει στις φίλες της όπως και στο γλέντι που ακολουθεί μετά το γάμο, συνηθίζουν να καρφιτσώνουν πάνω στην νύφη οι καλεσμένοι χαρτονομίσματα !!!




Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 14.196 επισκέπτες !