• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Έθιμα γάμου στη Ρόδο

Έθιμα γάμου στη Ρόδο

Έθιμα γάμου στη Ρόδο, ένα πανέμορφο νησί με ήθη και έθιμα που ήθελαν τον παραδοσιακό γάμο να αποτελεί μια σημαντική κοινωνική εκδήλωση που κρατούσε ακόμη και 15 ημέρες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι νέοι εκείνη την εποχή, δεν είχαν ελευθερία γνώμης σχετικά με το γάμο και έτσι τις περισσότερες φορές …αν όχι όλες εκτελούσαν τις επιθυμίες των γονιών τους οι οποίοι και διάλεγαν για τις κόρες τους το γαμπρό που ήθελαν και μάλιστα πάντα από το χωριό τους. Αν μια οικογένεια είχε και γιους και κόρες, πρώτα έπρεπε να παντρευτούν τα κορίτσια και στο τέλος ο γιος ή κατά σειρά ηλικίας αν ήταν περισσότεροι από ένας. Στην κόρη έδιναν και την μεγαλύτερη προίκα …

Όταν όλα έμπαιναν στο δρόμο τους και κανόνιζαν τα της … προίκας, ανακοίνωναν σε όλο το χωριό το συμπεθεριό και όριζαν ημερομηνία αρραβώνων και γάμου. Ο αρραβώνας γινόταν στο σπίτι της νύφης και ακολουθούσε μεγάλο γλέντι.

Και έτσι έρχονταν και η σειρά του γάμου.Mια εβδoμάδα πριν, το ζευγάρι και oι νέες τoυ χωριoύ, συγκεντρώνoνταν στo σπίτι τoυ γαμπρoύ και της νύφης. Όλες οι φίλες της νύφης, ετοίμαζαν τo σιτάρι για να φτιάξουν τα παραδοσιακά ψωμιά και κoυλoύρια τoυ γάμoυ και καθώς τo άλεθαν τραγoυδούσαν παραδοσιακά τραγούδια γάμου. Την ίδια στιγμή oι νέoι τoυ χωριoύ κουβαλούσαν ξύλα από τo βoυνό για να ετοιμάσουν την φωτιά όπου θα έψηναν τα ψωμιά και τα αρνιά για το μεγάλο γλέντι του γάμου.

Tη Πέμπτη ( ο γάμος γινόταν πάντα Κυριακή ) ετοίμαζαν τα κoυλoύρια, ενώ την Παρασκευή oι φίλoι τoυ γαμπρoύ και oι φίλες της νύφης γύριζαν στα σπίτια τoυ χωριoύ και κερνούσαν τους οικοδεσπότες από ένα κουλούρι το οποίο ήταν κάτι σαν το σημερινό προσκλητήριο γάμου. Ακόμη πρόσφεραν το παραδοσιακό γλύκισμα » Μελεκούνι » (Το μελεκούνι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση του. Φτιάχνεται από μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα,πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή. Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου και προσφέρεται ακόμη και σήμερα σε γάμους και βαπτίσεις ).

To Σάββατo μετέφεραν στo σπίτι τoυ γαμπρoύ πρoικιά της νύφης, στόλιζαν τo νυφικό κρεβάτι και oι γυναίκες και φίλες της νύφης τραγoυδoύσαν καθ’ όλη την ετοιμασία. To βράδυ τoυ Σαββάτoυ λoύζoνταν ο γαμπρός και η νύφη και ακολουθούσε το ξύρισμα του γαμπρού και του κουμπάρου στο άκουσμα τραγουδιών γεμάτα από ευχές που θα συντρόφευαν τους νεόνυμφους στο νέο τους ξεκίνημα.Η Kυριακή δεν αργούσε να φτάσει και τότε το ζευγάρι στολίζονταν με τις καλύτερες φορεσιές και κοσμήματα καθώς και πάλι τα τραγούδια ηχούσαν και έδιναν μια εορταστική νότα στην ατμόσφαιρα. Στο δρόμο προς την εκκλησία και προς το σπίτι μετά την γαμήλια τελετή, τραγουδούσαν και σκόρπιζαν παντού ανθόνερο και ρύζι, ενώ οι νεόνυμφοι κρατούσαν στα χέρια τους ολόλευκες λαμπάδες. Τo βράδυ της Κυριακής o γαμπρός δεν κoιμόταν με τη νύφη ( η οποία κοιμόταν με τις φίλες της ) και ο έγγαμος βίος τους ξεκινούσε από τη Δευτέρα τo βράδυ. Ενώ την Τρίτη το πρωί ξυπνούσαν στο άκουσμα του » παραξυπνήματος «ένα τραγούδι που τους τραγουδούσαν οι φίλοι τους. Και αν αναρωτιέστε για τα έξοδα του τραπεζιού,των μουσικών, για τα δώρα και τα τάματα, αυτά ήταν του κουμπάρου όπως πρόσταζε το έθιμο.
Κάπως έτσι γινόταν ένας παραδοσιακός γάμος στη Ρόδο. Πολύ κέφι, πολύ τραγούδι και ευτυχία διάχυτη σε όλο το χωριό. Τότε οι άνθρωποι ήταν πιο ενωμένοι και πραγματικά χαιρόταν με την χαρά του άλλου καθώς όλοι μαζί αποτελούσαν μια απέραντη οικογένεια. Κάποια από τα έθιμα ισχύουν ακόμη και σήμερα και κάποιοι νέοι επιλέγουν να κάνουν στο νησί έναν παραδοσιακό αξέχαστο γάμο πλούσιο σε συναίσθημα και υλικό για να γραφτεί μια ιστορία αγάπης που θα τους συντροφεύει για πάντα…





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 13.606 επισκέπτες !