• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Γαμήλια δεξίωση. Σερβιριστό ή μπουφέ?

Ο κ. Θοδωρής Μανωλίδης, έχοντας ετοιμάσει πάνω από 1.000 catering γαμήλιων δεξιώσεων δίνει πληροφορίες, συμβουλές και απάντηση στο δίλημμα σερβιριστό ή μπουφέ

Γαμήλια δεξίωση. Σερβιριστό ή μπουφέ?

 

Σχεδόν όλοι οι μελλόνυμφοι, προετοιμάζοντας τον γάμο τους έχουν αναρωτηθεί τι να διαλέξουν για τη γαμήλια δεξίωση μεταξύ σερβιριζόμενου φαγητού ή μπουφέ.

Επιλέξαμε να ζητήσουμε τη γνώμη των ειδικών για να δώσουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Έτσι σας μεταφέρουμε σε πληροφορίες και συμβουλές το απόσταγμα της εμπειρίας της εταιρείας m+m catering services, μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο ένας εκ των ιδιοκτητών της, ο κύριος Θοδωρής Μανωλίδης.

Η ιστορία αυτής της εταιρείας και η πετυχημένη της πορεία ήταν και οι λόγοι που απευθυνθήκαμε στον κύριο Θοδωρή Μανωλίδη προκειμένου να σας διαφωτίσουμε μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ένας expert στην οργάνωση της γαμήλιας δεξίωσης.

Γαμήλια δεξίωση. Σερβιριστό ή μπουφέ?

 

Ερώτηση: Κύριε Μανωλίδη ποιο είναι το μυστικό της εμπορικής επιτυχίας σας;
Απάντηση: Η προσωπική επαφή, η πελατοκεντρική αντίληψη, οι προσιτές τιμές σε συνδυασμό με εξαιρετικές παροχές και υπηρεσίες και η ποιότητα στο προϊόντα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι δικής μας παραγωγής και θυμίζουν σπιτική κουζίνα. Για εμάς η κάθε δεξίωση είναι ένα διαφορετικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και καμία δεν μοιάζει με την άλλη.

Ερώτηση: Γιατί επιλέξατε να επικεντρωθείτε στην τροφοδοσία της γαμήλιας δεξίωσης?
Απάντηση: Επιλέξαμε να κάνουμε το σημαντικότερο κομμάτι της δουλειάς μας, το σημαντικότερο γεγονός για τον άνθρωπο, μετά τη γέννησή του, καθώς παρόλη την κρίση το έθιμο του γάμου και της δεξίωσης διατηρούν το κύρος τους και την αξία τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι διοργανώνουμε πάνω από 150 δεξιώσεις ανά έτος και συνολικά μέχρι σήμερα είχαμε την τύχη και την τιμή να οργανώσουμε περίπου 1000 δεξιώσεις.

Ερώτηση: Κύριε Μανωλίδη τι θα απαντούσατε σε ένα μελλόνυμφο ζευγάρι που θα σας ρωτούσε αν θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ σερβιριστού και μπουφέ.
Απάντηση: Η κάθε μία από τις δύο αυτέ επιλογές έχει θετικά και αρνητικά.
Εγώ προτείνω ξεκάθαρα το μπουφέ στους μελλόνυμφους με τους οποίους συζητώ γιατί θεωρώ ότι τα πλεονεκτήματα του μπουφέ έναντι του σερβιριστού είναι περισσότερα.
Το σερβιριστό φαγητό υπερτερεί σε δύο πράγματα έναντι του μπουφέ. Ο καλεσμένος δεν σηκώνεται από τη θέση του για να σερβιριστεί αλλά τα πιάτα του προσφέρονται. Αυτό τον κάνει να νιώθει ιδιαίτερος, ότι δηλαδή τον περιποιούνται, ότι είναι σημαντικός. Είναι επίσης πιο ξεκούραστο! Όσο μεγαλύτερος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των καλεσμένων τόσο περισσότερο προτιμάται το σερβιριστό.
Το σερβιριστό είναι πιο κλασικό έναντι του μπουφέ αλλά σιγά σιγά χάνει την αίγλη του εμπρός στο μπουφέ.
Από την εμπειρία μου, θα έλεγα ότι αυτό που είναι καθοριστικό, για την ικανοποίηση του καλεσμένου, είναι το μπουφέ. Είναι το είδος γαμήλιου catering που εντυπωσιάζει περισσότερο, όπως για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο και βλέπουμε ένα μεγάλο και πλούσιο μπουφέ, η εντύπωση που προκαλεί σε σχέση με το σερβίρισμα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το μπουφέ δημιουργεί ατμόσφαιρα περισσότερο από ότι το τραπέζι.
Θα ήθελα εδώ να κάνω μία παρένθεση και να δώσω μία συμβουλή προς τα ζευγάρια:
Ποτέ το «νυφικό τραπέζι», δηλαδή το τραπέζι που κάθονται η νύφη, ο γαμπρός, ο κουμπάρος και οι στενοί συγγενείς, δεν πηγαίνει στο μπουφέ, εκτός αν είναι επιθυμία τους.

Γαμήλια δεξίωση. Σερβιριστό ή μπουφέ?

Ερώτηση: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την προτίμηση των μελλόνυμφων για να επιλέξουν μεταξύ μπουφέ και σερβιριστού;
Απάντηση: Κυρίως ο χώρος είναι αυτός που επηρεάζει την επιλογή αλλά σίγουρα το σέρβις στο σερβιτιστό είναι πιο απαιτητικό. Ανά 20 άτομα χρειάζεται σερβιτόρος.
Μια βασική μορφή είναι η παροχή πρώτου πιάτου, σαλάτας, ορεκτικών, τυριών ή αλλαντικών ή συνδυασμός τους σε πιατέλες. Μετά από ένα λογικό χρονικό διάστημα, συνήθως μία ώρα, αλλάζουν τα πιάτα με τα κυρίως πιάτα: το βασικό μενού και τις γαρνιτούρες.
Στη συνέχεια αλλάζουν πάλι τα πιάτα για να σερβιριστεί το γλυκό.
Σημειώνεται ότι όλα τα ποτά και το γλυκό, η τούρτα των νεόνυμφων, σερβίρονται στα τραπέζια και στο μπουφέ.

Ερώτηση: Τι είναι αυτό που κάνει τον μπουφέ πιο όμορφο και εντυπωσιακό;
Απάντηση: Για να είναι όμορφο το μπουφέ θα πρέπει να είναι σωστά στημένο και διακοσμημένο και να έχει επαγγελματική διαχείριση. Για παράδειγμα να μην μένουν άδειες πιατέλες δηλαδή το προσωπικό πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένο και να φροντίζει για τη σωστή και γρήγορη αντικατάσταση των φαγητών. Επίσης ένας σωστά οργανωμένος μπουφές πρέπει να έχει συνεχή ροή φαγητών, δηλαδή να εφοδιάζονται διαρκώς οι πιατέλες με σαλάτες, τυριά, αλλαντικά, ορεκτικά, κυρίως φαγητά και συνοδευτικά.
Πρέπει να είναι προσεγμένα τα σερβίτσια και όλη διακόσμηση να είναι συνυφασμένη σαν στυλ, χρώμα και ύφος με τη διακόσμηση στα τραπέζια.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι σημαντικό κομμάτι της γαμήλιας δεξίωσης είναι η πρόσκληση των καλεσμένων για σερβίρισμα στο μπουφέ. Είναι ευθύνη του μετρ, ώστε να σηκώνονται οι καλεσμένοι με σειρά για την αποφυγή συνωστισμού στο μπουφέ. Μια συμβουλή που θα ήθελα να δώσω στα ζευγάρια είναι ότι το μπουφέ πρέπει να είναι εφοδιασμένο ακόμη και προς στο τέλος της δεξίωσης ώστε όσοι επιθυμούν δεύτερο πιάτο να μπορούν να το επισκεφθούν και τον βρουν επαρκές για τουλάχιστον δύο ώρες μετά το τέλος του πρώτου σερβιρίσματος.

Γαμήλια δεξίωση. Σερβιριστό ή μπουφέ?

 

Ερώτηση: Ποια είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του μπουφέ;
Απάντηση: Απεριόριστη προσφορά τροφίμων και μεγαλύτερη ποικιλία. Πρωταγωνιστεί πια το γούστο του καλεσμένου που επιλέγει αυτό που θέλει αφού, συνήθως, η ποικιλία του μπουφέ αριθμεί 20 διαφορετικούς κωδικούς σε σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα κλπ. Άρα δεν υπάρχει καλεσμένος που θα δυσαρεστηθεί στο μπουφέ αφού έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ότι θέλει. Δεν είναι υποχρεωμένος να γευματίσει με ότι του σερβίρουν, όπως γίνεται με το σερβιριστό.
Αυτό προτείνω και στα ζευγάρια, τους λέω: «Αν θέλετε να φάτε σωστά, αρκετά και να ικανοποιήσετε όλα τα γευστικά γούστα των καλεσμένων προτιμήστε μπουφέ».

Ερώτηση: Το μπουφέ ταιριάζει σε κάθε χώρο γαμήλιας δεξίωσης;
Απάντηση: Ταιριάζει στους περισσότερους χώρους, από ένα πολύ καλό ξενοδοχείο, ή κτήμα μέχρι οποιαδήποτε αίθουσα δεξιώσεων.

Ερώτηση: Ποια ήταν η πιο όμορφη εμπειρία σας στην οργάνωση του catering;
Απάντηση: Όλες μέχρι τώρα ήταν καλές. Όταν τελειώνει κάθε εκδήλωση και εισπράττω ευχαριστίες από το ζευγάρια που μένουν ευχαριστημένα τότε πραγματικά νιώθω όμορφα, το οικονομικό μέρος είναι δευτερεύον για μένα. Για μας η ικανοποίηση των πελατών είναι πρωτεύον.

Ερώτηση: Μπορείτε να θυμηθείτε το πιο περίεργο μπουφέ που ετοιμάσατε;
Απάντηση: Ένα μπουφέ με τέσσερις διαφορετικές κουζίνες: Κινεζική, γαλλική, ελληνική και ιταλική!

Ερώτηση: Αυτή η περίεργη σύνθεση πέτυχε;
Απάντηση: Ναι! Ήταν όμως πολύπλοκο γιατί χωρίστηκε ο μπουφές σε 4 διαφορετικούς.

Γαμήλια δεξίωση. Σερβιριστό ή μπουφέ?

 

Ερώτηση: Κύριε Μανωλίδη, τι πρέπει να έχουν υπόψη οι μελλόνυμφοι που θέλουν να είναι πετυχημένη η γαμήλια δεξίωση και επιλέγουν μπουφέ.
Απάντηση:
– Στο μπουφέ να υπάρχουν αρκετοί κωδικοί, με ελάχιστο αριθμό 15 (κωδικοί είναι τα πιάτα).
– Όλα τα φαγητά πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία και το κυρίως πιάτο να είναι ζεστό
– Να εφοδιάζεται συνεχώς.
– Οι μελλόνυμφοι να ζητούν από το catering πιστοποίηση τροφίμων και σύστημα διαχείρισης.
– Το μπουφέ πρέπει να φαίνεται γεμάτο και πλούσιο. ΄
– Σε πολυπληθείς δεξιώσεις, ανά τριάντα άτομα να υπάρχει και σερβιτόρος πίσω από τον μπουφέ, για να εξυπηρετεί τους καλεσμένους, να εξηγεί τι πιάτο είναι το καθένα και να εφοδιάζει το μπουφέ.
– Να γίνεται καλή συνεννόηση για την αισθητική των τραπεζιών και του μπουφέ
– Να επιλέγουν αξιόπιστα catering ώστε να απολαμβάνουν αυτά που τους έχουν υποσχεθεί.
– Να έχουν προσωπική επαφή με τον υπεύθυνο του catering.

Κύριε Μανωλίδη σας ευχαριστούμε θερμά!

 

Γαμήλια δεξίωση. Σερβιριστό ή μπουφέ?

 

Λίγα λόγια για την εταιρεία
Η εταιρεία, m+m catering services που είναι πλέον από τις σημαντικότερες στον χώρο της τροφοδοσίας, δραστηριοποιείται από το 1999 στον κλάδο του catering και της οργάνωσης εκδηλώσεων, προσφέροντας ποιοτικό-πιστοποιημένο σπιτικό φαγητό, εκπληκτικές τιμές και εξαιρετικό service. Αναλαμβάνει catering γάμου, βάπτισης, δεξίωση στο σπίτι, catering εταιρειών, δεξιώσεις σε κτήματα σε Αθήνα, Πειραιά και σε όλο τον νομό Αττικής ή και εκτός Αττικής αν το επιθυμεί ο πελάτης.

Ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι ο κυρίους Θοδωρής Μανώλιδης και ο κύριος Σπύρος Μουσούρης. Ο κύριος Μανωλίδης είναι οικονομολόγος και προέρχεται από τον χώρο της κρουαζιέρας με ευρύτερο ενδιαφέρον για τον τουρισμό και ο κύριος Μουσούρης από τον χώρο της εστίασης και της τροφοδοσίας. Η επιχειρηματική απόφαση πάρθηκε μετά από έρευνα αγοράς και με σύμμαχο την πρότερη εμπειρία, το ενδιαφέρον και τις γνώσεις για τον χώρο του catering.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αρχική ενασχόληση της εταιρείας ήταν η μαζική παραγωγή προϊόντων τροφοδοσίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε τυποποιητική μονάδα που είχε ωστόσο και δικά της καταστήματα λιανικής πώλησης. Οι συνθήκες τις αγοράς και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των ιδιοκτητών τους οδήγησε στην απόφαση να επικεντρωθούν στον κλάδο του catering εκδηλώσεων και δεξιώσεων. Η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο προσέφερε σημαντικά επιτεύγματα στην εταιρεία που πέτυχε σημαντικές συνεργασίες με αξιόλογους φορείς όπως ο Δήμος Πειραιά, ο Σύλλογος Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ταμείο Ναυτιλιακών υπαλλήλων, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο κ.ά. μετά από πολύ προσπάθεια και με σύμμαχο τις πιστοποιήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες όταν ακόμη η πιστοποίηση αποτελούσε καινοτομία.

Website: mmcatering.gr





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 11.354 επισκέπτες !