• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Γαμήλιο ταξίδι στα Ζαγοροχώρια

Γαμήλιο ταξίδι στα Ζαγοροχώρια, ακριβώς στην καρδιά της Πίνδου και ανάμεσα σε βουνά, ποτάμια και μια μοναδική μητέρα φύση που αγκαλιάζει με στοργή όλα αυτά τα πέτρινα χωριά. Σίγουρα όλοι σας θα έχετε ακούσει για αυτά τα 46 χωριουδάκια, που θα μπορέσετε ένα ένα να τα γνωρίσετε και να θαυμάσετε την γραφικότητά τους, την ηρεμία και το μαγευτικό τοπίο που θα σας χαρίσει το κάθε ένα από αυτά.

Πέτρινα αρχοντικά, παραδοσιακοί ξενώνες και ένας αιωνόβιος πλάτανος στην πλατεία, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα των Ασπραγγέλων, του πρώτου χωριού προς το Κεντρικό Ζαγόρι. Η μαγευτική διαδρομή προς την Ελάτη, η εκκλησία του Αγίου Μηνά στο Δίκορφο και το Γεφύρι Καλουτά στο χωριό Καλουτά, θα σας ενθουσιάσουν καθώς ήδη θα αισθάνεστε άλλοι άνθρωποι την στιγμή που θα έχετε κλέψει σ’ όλη την πορεία το καθαρό οξυγόνο που υπάρχει σε αφθονία.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε τους Κήπους που αποτελούσαν την παλιά πρωτεύουσα του Κεντρικού Ζαγορίου, για να θαυμάσετε το τρίτοξο γεφύρι του Κοντοδήμου, και το Λαογραφικό Μουσείο του Τόλη Αγαπίου. Το Δίλοφο είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά, που θα ξεχαστείτε στα λιθόστρωτα καλντερίμια του ανάμεσα στα ψηλά αρχοντικά. Περάστε και από το αρχοντικό του Κώστα Λαζαρίδη στο χωριό Κουκούλι, για να δείτε την εντυπωσιακή συλλογή του σε βότανα.

Μια άλλη μαγευτική διαδρομή θα σας οδηγήσει στο Θεογέφυρο που βρίσκεται στον ποταμό Καλαμά, κοντά στην Κόνιτσα και δίπλα στο Καλπάκι. Πριν φτάσετε, αν σας αρέσει η ιππασία, θα μπορέσετε να την απολαύσετε στον Ιππικό Όμιλο Βελλα. Φτάνοντας στο Θεογέφυρο θα κατηφορίσετε σε ένα μονοπάτι και θα δείτε δυο αγκαλιασμένους βράχους να δημιουργούν μια φυσική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Καλαμά. Απολαύστε την μοναδική ομορφιά και χαλαρώστε.

Στο Δυτικό Ζαγόρι που βρίσκεται στις κατάλευκες πλαγιές της Τύμφης, δείτε να ξεχωρίζουν το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο και η Αρίστη. Η Αρίστη είναι χτισμένη με γκρίζα πέτρα και ξύλο και θα σας χαρίσει μια απίστευτη θέα προς τις χιονισμένες βουνοκορφές της Γκαμήλας, τους περίφημους πύργους. Σαν περάσετε την γέφυρα της Αρίστης μπορείτε να θαυμάσετε τα γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη και αν θέλετε να πάρετε μια γερή δόση αδρεναλίνης, κάντε ράφτινγκ ή καγιάκ.

Φτάνοντας στο Μεγάλο Πάπιγκο θα θαυμάσετε τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά του με τις ξύλινες αυλόπορτες, και θα σας σπάσουν την μύτη οι παραδοσιακές και πεντανόστιμες πίτες, που θα σας θυμίσουν πως η ώρα του φαγητού έχει φτάσει. Βέβαια το φαγητό σας θα το συνοδέψετε με κόκκινο κρασί Ζίτσας και αν είναι χειμώνας και κάνει κρύο απολαύστε και τον καφέ σας δίπλα στο τζάκι. Πηγαίνοντας μόλις 2 χλμ. μετά, θα συναντήσετε το Μικρό Πάπιγκο, με τον υπέροχο Ναό των Ταξιαρχών να δεσπόζει στην πλατεία του χωριού. Αν σας αρέσει η ορειβασία το μονοπάτι συνεχίζει ως το καταφύγιο της Ασφάκας και την περίφημη Δρακολίμνη που είναι πλούσια σε θρύλους και παραδόσεις.

Η ομορφιά των Ζαγορίων δεν μπορεί να περιγραφεί σε λίγες γραμμές. Σίγουρα υπάρχουν τόσα πολλά ακόμη που θα μπορέσετε να δείτε και να θαυμάσετε στο γαμήλιο ταξίδι σας. Ετοιμαστείτε γιατί τα Ζαγοροχώρια σας περιμένουν να σας φιλοξενήσουν, να γεμίσουν τα μάτια σας και την ψυχή σας με ομορφιά και όταν το ταξίδι σας τελειώσει θα σας χαρίσουν ένα άλμπουμ γεμάτο μαγευτικές εικόνες για να σας θυμίζει πάντα το πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή όταν η φύση , η αγάπη και ο έρωτας συνεργάζονται.





Δείτε Ακόμη