• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Παραδοσιακός γάμος στη Νάξο

Παραδοσιακός γάμος στη Νάξο

Σ’ένα παραδοσιακό γάμο στη Νάξο ακολουθούνται τα παρακάτω έθιμα:

Την Πέμπτη , πριν το γάμο, μαζεύονται στο καινούριο σπίτι των νέων που πρόκειται να παντρευτούν , όλοι συγγενείς και φίλοι για το «στρώσιμο του κρεβατιού». Οι ανύπαντρες κοπέλες αναλαμβάνουν να στρώσουν το κρεβάτι. Όταν στρωθεί μία φορά ο γαμπρός το ξεστρώνει και οι κοπέλες το στρώνουν άλλες 2 φορές.

Πάνω από το στρωμένο κρεβάτι ρίχνουν κουφέτα, ρύζι , ροδοπέταλα και ένα μικρό παιδάκι για να φέρει γούρι στο ζευγάρι και να αποκτήσουν παιδιά. Ακολουθεί τραπέζι με όλους τους προσκεκλημένους. Ο γάμος πραγματοποιείται το Σάββατο ή την Κυριακή και μία μέρα πριν το γάμο απαγορεύεται ο γαμπρός να δει τη νύφη. Το πρωί της ημέρας του γάμου, σε κάποιο χωριό, οι κοπέλες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και καλούν τον κόσμο για το γάμο, ενώ σε άλλα χωριά, αν ο γάμος γίνεται Κυριακή , το πρωί της Κυριακής , στην εκκλησία ανακοινώνεται από τον ιερέα.

Λίγες ώρες πριν το γάμο στο σπίτι του γαμπρού οι καλεσμένοι κερνιούνται με γλυκά από τους γονείς του γαμπρού και στο σπίτι της νύφης παρόμοια διαδικασία . Τα ανύπαντρα κορίτσια γράφουν το όνομά τους κάτω από τις γόβες της νύφης. Όποια ονόματα σβηστούν αυτές θα παντρευτούν σύντομα. Ο γαμπρός με τους συγγενείς και τους φίλους ξεκινά με τους βιολιτζήδες για να πάνε στο σπίτι της νύφης. Της δίνει την ανθοδέσμη και ξεκινάνε όλοι μαζί για την εκκλησία. Μετά τη λήξη του μυστηρίου ο ιερέας βάζει στις τσέπες του γαμπρού τα κουφέτα από το δίσκο του γάμου και ο γαμπρός με τη σειρά του τα δίνει στις ανύπαντρες κοπέλες για να δουν το βράδυ στον ύπνο τους ποιον θα παντρευτούν. Οι καλεσμένοι παίρνουν τη μπομπονιέρα και το γλυκό , το οποίο στον Κυνίδαρο παραμένει το παραδοσιακό γλυκό του γάμου , το «ξεροτήγανο». Παντρεμένοι πια οι νέοι ,όταν φθάσουν στο νέο τους σπίτι ,για να είναι οι ίδιοι σιδερένιοι ,πατάνε σε ένα σίδερο και τρώνε λίγο μέλι για να είναι η καινούρια τους ζωή γλυκιά.





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 14.983 επισκέπτες !