• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Πατροπαράδοτος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης;

Όλα όσο πρέπει να γνωρίζετε για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Πατροπαράδοτος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης;

«Θέλεις να συνάψουμε ένα Σύμφωνο Συμβίωσης»; Μια νέα πρόταση που μπήκε στη ζωή των Ελλήνων στο τέλος του 2015. Άραγε θα ισχύει και εδώ το εθιμοτυπικό; Δηλαδή ότι το προτείνει ο άνδρας στη γυναίκα ή μήπως θα μπορεί πλέον και η γυναίκα να το προτείνει άφοβα στον άνδρα, αν πρόκειται βέβαια για ετερόφυλα ζευγάρια! Αυτή η απάντηση δυστυχώς δεν μπορεί  να δοθεί με εγκυρότητα σε αυτό το άρθρο.  Έχουμε όμως συλλέξει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε όλοι όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα.

Το περιβόητο Σύμφωνο Συμβίωσης άρεσε σαν ιδέα σε αυτούς που δεν θέλουν πολλές – πολλές δεσμεύσεις ούτε και εντυπωσιακές και πολυέξοδες τελετές. Η απόφαση και η επίσκεψη στον συμβολαιογράφο για τις υπογραφές αρκούν. Από την στιγμή που θα κατατεθεί αντίγραφο στο Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας ισχύει νομικά.

Όσον αφορά τη λύση του…Εκεί τα πράγματα είναι επίσης πολύ απλά, το πλεονέκτημα αυτό είναι, μάλιστα, από τους σημαντικότερους λόγους που προτιμάται το Σύμφωνο Συμβίωσης έναντι του Γάμου. Όμως και σε αυτή την περίπτωση προκύπτει δέσμευση και υποχρεώσεις! Προκύπτουν όμως και δικαιώματα, καθώς και οφέλη που είναι σημαντικά κίνητρα για να προχωρήσει ένα ζευγάρι από μία απλή σχέση σε αυτή τη νομική δέσμευση. Για κάποια ζευγάρια, το Σύμφωνο Συμβίωσης, είναι το πρώτο βήμα, πριν τον θρησκευτικό γάμο και γίνεται για πρακτικούς λόγους και μέχρι να είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες για την τελετή.

Πατροπαράδοτος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης;

Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα μορφή επίσημου δεσμού μεταξύ ενός ζευγαριού, ανεξαρτήτως  φύλου. Με το Σύμφωνο Συμβίωσης κατοχυρώνονται  -και σε πολλές περιπτώσεις εξομοιώνονται με τον γάμο-, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών του ζευγαριού που συμβιώνουν χωρίς να έχουν τελέσει γάμο.  Η νομική πράξη που νομιμοποιεί τη σχέση δύο ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο, δίχασε και διχάζει την κοινή γνώμη και την πολιτική ηγεσία, εξαιτίας, βεβαίως και της ισχύς της στα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο φαίνεται πως ήταν μια κοινωνική αναγκαιότητα που διασφαλίζει τα μέλη του ζευγαριού, που δεν θέλει να προχωρήσει σε γάμο, σε δικαιώματα (όπως περιουσιακά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, κ.ά.) που απορρέουν από τη σχέση τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του σχετικού Νόμου: Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Το άρθρο 2 του Νόμου (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4356) καθορίζει τις τρεις προϋποθέσεις για τη σύναψη του Συμφώνου.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να έχουν οι ενδιαφερόμενοι πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.

Η δεύτερη, απαγορεύει τη σύναψη συμφώνου στις περιπτώσεις που :α) Υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερομένων ή ενός εξ αυτών, β) μεταξύ συγγενών εξ αίματος μέχρι και των τέταρτο βαθμό όπως και σε  εξ αγχιστείας συγγενών και  γ) μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και εκείνου που υιοθετήθηκε.

Η τρίτη προϋπόθεση είναι να μην παραβιαστούν τα παραπάνω και να μην είναι εικονικός ο γάμος.

Γενικά ότι αφορά τις προσωπικές σχέσεις, αυτές ρυθμίζονται ανάλογα με τις διατάξεις που αφορούν στον γάμο, εκτός αν εμπίπτουν σε άλλες διατάξεις. Το επώνυμο δεν μεταβάλλεται ωστόσο ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί το επώνυμο του άλλου στις κοινωνικές του σχέσεις ή και να το προσθέσει στο δικό του. Μετά την εφαρμογή του νόμου δύο σημαντικά ζητήματα έπρεπε να ρυθμιστούν: Το φορολογικό και το ασφαλιστικό.  Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου, το ΙΚΑ διευκρινίζει με εγκύκλιό του, (άρθρο 16 του Ν. 4387/2016) ότι, «όσοι έχουν μεταξύ τους συνάψει σύμφωνο συμβίωσης του Ν.4356/2015, εξομοιώνονται πλήρως με τους εγγάμους ως προς κάθε κοινωνικοασφαλιστικό δικαίωμα, παροχή, υποχρέωση ή περιορισμό που προβλέπει η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία». Στο ίδιο μοτίβο είναι και η φιλοσοφία στη φορολόγηση του ζευγαριού: Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Κοινή δήλωση δύνανται να υποβάλουν και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

 Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο http://www.bridalbook.gr., η δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, κυρία Σοφία Τσιλιβάρακη.  Η δικηγόρος μας ενημερώνει για τις βασικές διαφορές μεταξύ θρησκευτικού γάμου, πολιτικού γάμου και Συμφώνου Συμβίωσης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Συμφώνου Συμβίωσης, κατά πόσο ήταν αναγκαιότητα η εφαρμογή του Συμφώνου στην Ελλάδα,  τι πρέπει να έχουν υπόψη οι πολίτες για περιπτώσεις όπως την άρνηση της Εκκλησίας σε βάπτιση τέκνου που προήλθε από μία τέτοια σχέση κ.ά.

Πηγές: ika.gr, Odigostoupoliti.eu, ypes.gr





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 10.313 επισκέπτες !