• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Έθιμα γάμου στην Κρήτη

Έθιμα γάμου στην Κρήτη

Έθιμα γάμου στην Κρήτη, εκεί όπου ο παραδοσιακός γάμος αποτελεί μια εκδήλωση που αφήνει….εποχή και το γλέντι μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες.

Ας δούμε λοιπόν από την αρχή τα έθιμα γάμου στην Κρήτη:Αρχικά όταν το ζευγάρι εκδηλώσει την επιθυμία του να παντρευτεί, ο πατέρας σαν… αρχηγός της οικογένειας είναι ο υπεύθυνος για την έγκριση ή όχι του γάμου και το μελλόνυμφο ζευγάρι είναι υποχρεωμένο, όχι μόνο να ακολουθήσει την συμβουλή του αλλά και να αποδεχτεί την πιθανή αντίθετη γνώμη του. Μετά την έγκριση του πατέρα και πάντα με την παρουσία ιερέα, γίνονται οι αρραβώνες και αφού πρώτα συνταχθεί το προικοσύμφωνο, που καθορίζει τις οικονομικές λεπτομέρειες του γάμου, αποφασίζουν την ημερομηνία του μυστηρίου.

Έπειτα ακολουθεί το «κάλεσμα», όπου προσκαλούνται όλοι οι συγγενείς, φίλοι και γείτονες. Στο διάστημα που μεσολαβεί ως την ημέρα του γάμου, οι συγγενείς και φίλοι στέλνουν δώρα, τα λεγόμενα «κανίσκια» που είναι ένα καλάθι με λάδι, τυρί, κρασί και πατάτες. Την παραμονή όλοι βοηθούν τους «προικαδόρους» στη μεταφορά των προικιών της νύφης στο σπίτι του γαμπρού, τα οποία και φορτώνουν πάνω σε στολισμένα άλογα που ακολουθούνται από την πομπή συγγενών και φίλων, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και μελωδικές κρητικές μαντινάδες.

Σε όσους συμμετέχουν στη προετοιμασία του γάμου προσφέρονται σπιτικές δίπλες με μέλι και η παραδοσιακή κρητική κουλούρα με τον θαυμάσιο στολισμό, που ετοιμάζεται μόνο για αυτή την περίπτωση. Η τελετή ξεκινά με πομπή από το σπίτι του γαμπρού που συνοδεύεται από μαντινάδες και τουφεκιές και καταλήγει στο σπίτι της νύφης όπου μια μαντινάδα τραγουδισμένη από μια γυναίκα προσπαθεί να πείσει την οικογένεια της νύφης να ανοίξει την πόρτα που μέχρι τότε παραμένει κλειστή. Αφού ανταλλάσσονται φιλιά και ευχές, το χτύπημα της καμπάνας ειδοποιεί τους μελλόνυμφους πως πρέπει να κατευθυνθούν προς την εκκλησία.

Μετά το τέλος της τελετής χορεύουν έξω στον περίβολο της εκκλησίας το χορό της νύφης και όταν τελειώσει ο χορός ο τελευταίος παίρνει το γουρλίδικο μαντίλι της. Στη συνέχεια ξεκινούν όλοι για το σπίτι του γαμπρού, απ’όπου περνούν τους πετούν ρύζι και άνθη. Εκεί η μητέρα του κερνά τη νύφη μέλι και καρύδια και χαράζει έναν σταυρό στη πόρτα, ενώ η νύφη χύνει λίγο μέλι στην είσοδο και σπάει ένα ρόδι, για να γίνει ο γάμος γλυκός όπως το μέλι και καρπερός σαν το ρόδι.

Το γλέντι ξεκινά με τραγούδια που λέει πρώτο το ζευγάρι και συνεχίζεται με χορό και φαγοπότι με γαμοπίλαφο ή μακαρόνια με ανθότυρο και βραστό και το γλέντι κρατά μέχρι και μία εβδομάδα. Τα δίσεκτα έτη και τον μήνα Μάιο δεν κάνουν γάμους στην Κρήτη. Την ίδια μέρα, στην ίδια εκκλησία μάλιστα δε πρέπει να γίνονται δύο γάμοι, όπως και στο ίδιο σπίτι δυο γάμοι τον ίδιο χρόνο.





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 14.063 επισκέπτες !