• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Νομικές Διαδικασίες Γάμου

Μάθετε ποιά είναι τα δικαιολογητικά του θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου ακόμα και για το σύμφωνο συμβίωσης. Τι πρέπει να κάνω μετά το γάμο.

Η πολυπόθητη πρόταση γάμου επιτέλους έγινε ή τέλος πάντων το αποφασίσατε … Παντρεύεστε!
Και εκεί που πλέετε σε πελάγη ευτυχίας, ξαφνικά κοιτάζεστε και αναφωνείτε και οι δυο μαζί: «ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;»
Γι΄αυτό ο Topgamos.gr σας δώσει όλες τις δυνατές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε πριν αλλά και μετά το γάμο σας.
Και φυσικά πριν λίγα χρόνια τα πράγματα ήταν πιο απλά. Αμέσως μετά το «Ναι», ξεκίναγαν οι διαδικασίες του γάμου με τα χαρτιά, τις λίστες των καλεσμένων, το νυφικό, τις μπομπονιέρες κλπ.

Νομικές Διαδικασίες Γάμου

Σήμερα όμως αρχίζουμε κάπως διαφορετικά:

Ερώτηση πρώτη: Τι γάμο θα κάνουμε; Θρησκευτικό ή πολιτικό; Μήπως θα προτιμήσουμε το νέο είδος, δηλαδή το «σύμφωνο συμβίωσης»;

Ερώτηση δεύτερη: Τι δικαιολογητικά χρειαζόμαστε; Είναι απαραίτητα  τα «γραφειοκρατικά» σε ότι είδος γάμου κι αν διαλέξουμε ;

Ερώτηση Τρίτη: Και μετά το γάμο τι γίνεται;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δούμε τι γάμο θα συνάψουμε, θρησκευτικό, πολιτικό ή σύμφωνο συμβίωσης;

Τι είναι γάμος; Είναι ένα «μυστήριο», μια ένωση δυο ανθρώπων, δύο ψυχών σε σάρκα μία; Μήπως είναι απλά μια συμπόρευση, ένας κοινός δρόμος για δυο ανθρώπους μοντέρνους;  Ή μήπως απλά και μόνο αποφασίζουμε να συζήσουμε αλλά να τα έχουμε καλά και με την κοινωνία;

Αν απαντήσατε ναι στην πρώτη ερώτηση, τότε ετοιμαστείτε για θρησκευτικό γάμο, οπότε σας αναφέρουμε αναλυτικά τι θα χρειαστείτε.

Δικαιολογητικά Θρησκευτικού Γάμου:

  1. Αναγγελία γάμου

Δημοσιεύετε τον επικείμενο γάμο σας σε εφημερίδα της αρεσκείας σας, αναφέροντας τα ονοματεπώνυμά σας, τα ονοματεπώνυμα των γονέων και τα πατρώνυμα και τον Ιερό Ναό που θα τελεστεί ο γάμος. Η αναγραφή της ημερομηνίας δεν χρειάζεται  αλλά το χαρτί αυτό ισχύει για 3 μήνες. Αν τους υπερβείτε, θεωρείται άκυρο.

  1. Πιστοποιητικό γέννησης

Και οι δύο μελλόνυμφοι πρέπει να ζητήσετε την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης από τα ΚΕΠ ή το Δήμο που ανήκετε. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα

  1. Πιστοποιητικό αγαμίας

Αυτό το πιστοποιητικό εκδίδεται στην ενορία που ανήκει ο καθένας από τους μελλονύμφους  και θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα παρακάτω:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Πιστοποιητικό γέννησης
  • Δύο ενήλικες μάρτυρες με τις αστυνομικές τους ταυτότητες που να μην έχουν συγγενικό δεσμό μαζί σας
  • Δήλωση του νόμου1599/86 από τους μάρτυρες ότι είστε άγαμοι και δεν έχετε συγγενική σχέση
  • Διαζευκτήριο σε περίπτωση προηγούμενου γάμου
  • Ληξιαρχική πράξη γάμου σε περίπτωση που έχει προηγηθεί πολιτικός
  • Πιστοποιητικό θανάτου σε περίπτωση χηρείας

 

  1. Παράβολο γάμου που θα έχετε προμηθευτεί από την αντίστοιχη εφορία.
  2. Σε περίπτωση γάμου Έλληνα Ορθόδοξου χριστιανού με ετεροδόξου ή αλλοδαπού χριστιανού χρειάζεται απαραίτητα η προσκόμιση Πιστοποιητικό Βαπτίσεως από την ενορία του ναού του ή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας του. Στην περίπτωση αλλόθρησκος δεν μπορεί να τελεστεί θρησκευτικός γάμος εκτός αν ασπαστεί την Ορθόδοξη Πίστη με επίσημο τρόπο, δηλ. την Βάπτιση.
  3. Με όλα τα παραπάνω έγγραφα και το απόκομμα της αναγγελίας από την εφημερίδα θα πάτε στην Μητρόπολη της ενορίας στη οποία θα γίνει ο γάμος και θα τα καταθέσετε για την επικύρωση της άδειας γάμου.
  4. Στην εκκλησία θα υπογράψετε και αμετάκλητη δήλωση για το επώνυμο των παιδιών.

 

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες:

  • Απαραίτητη προϋπόθεση τέλεσης γάμου είναι και οι δύο μελλόνυμφοι να είναι πάνω από 18 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονιών.
  • Αν θέλετε να πάρετε το επώνυμο του συζύγου σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικαστική αρχή.
  • Στην περίπτωση που η νύφη δεν επιθυμεί την τέλεση του γάμου της στην ενορία που ανήκει, πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό, που καθορίζει η Μητρόπολη για το δικαίωμα μεταβίβασης σε άλλη ενορία
  • Γάμοι δεν γίνονται:
  • την μεγάλη Τεσσαρακοστή δηλ 40 μέρες πριν το Πάσχα από την Κυριακή της Τυρινής μέχρι το Πάσχα
  • από 1 έως 15 και 29 Αυγούστου
  • από 18 έως 24 Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα
  • το Πάσχα
  • της Πεντηκοστής
  • τα Θεοφάνεια.

Αν όμως απαντήσατε ναι στην δεύτερη ερώτηση, τότε ετοιμαστείτε για πολιτικό γάμο.

Ο πολιτικός γάμος τελείται από τον δήμαρχο ή από νόμιμο αναπληρωτή του και θα γίνει στο δημαρχείο.

Δικαιολογητικά πολιτικού γάμου:

  1. Αναγγελία γάμου

Δημοσιεύεται τον επικείμενο γάμο σας σε αφημερίδα της αρεσκείας σας, αναφέροντας ονοματεπώνυμά σας, τα ονοματεπώνυμα των γονέων και τα πατρώνυμα και τον τόπο που θα τελεστεί ο γάμος. Δεν ενδιαφέρει η ημερομηνία αλλά το χαρτί αυτό ισχύει για 3 μήνες. Αν τους υπερβείτε, θεωρείται άκυρο

  1. Ληξιαρχική πράξη γέννησης

Και οι δύο μελλόνυμφοι πρέπει να εκδώσουν πιστοποιητικό γέννησης από τα ΚΕΠ ή το Δήμο που ανήκετε. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα

  1. Παράβολο γάμου που θα έχετε προμηθευτεί από την αντίστοιχη εφορία
  2. Δήλωση του νόμου 1599/86ότι είστε άγαμοι και δεν εχετε συγγενική σχέση
  3. Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό εφορίας

που να αναφέρει ότι δεν υπάρχει κώλυμα γάμου καθώς επίσης και την διεύθυνση σας

  1. Παράβολο χαρτοσήμου από την εφορία
  2. Συμπλήρωση αίτησης για έκδοση άδειας γάμου για καθορισμό ημερομηνίας και η οποία εκδίδεται μετά την παρέλευση 7 ημερών από την δημοσίευση αναγγελίας γάμου στην εφημερίδα.

Και στον πολιτικό γάμο υπάρχει η απαραίτητη προϋπόθεση της συμπλήρωσης των 18 ετών των μελλονύμφων διαφορετικά απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση των γονιών.

Ωραία, και ο γάμος, θρησκευτικός ή πολιτικός, έγινε. Και μετά; Τώρα πρέπει να δηλώσετε το γάμος σας.

Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, έχοντας στα χέρια σας το πιστοποιητικό τέλεσης γάμου, πηγάινετε στο δήμο που ανήκει η εκκλησία σας να τον δηλώσετε και θα πάρετε αντίγραφα ληξιαρχικής πράξης γάμου. Ένα από αυτά το χρησιμοποιείται για το επίδομα γάμου (εάν το δικαιούστε). Με το άλλο πρέπει να ανοίξετε οικογενειακή μερίδα στο δήμο που ανήκετε. Και τέλος πρέπει να επισκεφτείτε την αντίστοιχη ΔΟΥ για να κάνετε μεταβολή στοιχείων και να υποβάλλετε πλέον κοινή φορολογική δήλωση.

Και τέλος έχουμε το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Τί είναι Σύμφωνο Συμβίωσης;  Ουσιαστικά είναι μια συμβολαιογραφική πράξη που υπογράφουν δύο άνθρωποι και ξεκαθαρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ο ένας σύντροφος απέναντι στον άλλον για όσο διάστημα θα είναι μαζί. Όσα ορίζονται στο γάμο από το νόμο (δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις) στο Σύμφωνο Συμβίωσης γίνονται από τους ίδιους τους μετέχοντες σαν συμβόλαιο.

Το Σύμφωνο αποκτά νομική ισχύ από την στιγμή που αντίγραφό του κατατεθεί στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας των δύο συντρόφων και θα καταχωρηθεί στο ειδικό βιβλίο του αρμόδιου Ληξιαρχείου.

Ο βασικός λόγος επιλογής του από ένα ζευγάρι είναι η εύκολη λύση του, και η αίσθηση της ελευθερίας φυγής από την σχέση χωρίς να εμπλακούν και δικαστικές διαμάχες.

Τα δικαιολογητικά του Συμφώνου Συμβίωσης:

  1. Σύμφωνο Συμβίωσης (συμβολαιογραφικό έγγραφο)
  2. Ταυτότητες (ή διαβατήρια-μεταφρασμένα πιστοποιητικά για αλλοδαπούς)
  3. Αίτηση

Το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν επιτρέπεται

Α) αν υπάρχει γάμος ή άλλο σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερομένων προσώπων ή του ενός από αυτά

Β) αν υπάρχει μεταξύ τους συγγένεια εξ αίματος

Γ) εάν υπάρχει σχέση μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε ή υιοθετήθηκε.

Με όποιο τρόπο και αν αποφασίσατε να δεσμευτείτε με το “έτερον ήμισυ” σας, τα πιο απαραίτητα εφόδια για να πορευτείτε ευτυχισμένα στη νέα σας κοινή ζωή είναι η αγάπη και η κατανόηση μεταξύ σας. 
Σας ευχόμαστε κάθε ευτυχία!





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 11.725 επισκέπτες !