• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Κουμπάρος- οι υποχρεώσεις του πριν και μετά το γάμο

Κουμπάρος- οι υποχρεώσεις του πριν και μετά το γάμο

Photo credit: Wedding Scene

Διαφωνείτε στο ότι ο Κουμπάρος (ή η κουμπάρα), έχει υποχρεώσεις τόσο πριν όσο και μετά το γάμο; Ας το αναλύσουμε.
Ίσως στο πρώτο άκουσμα της λέξης κουμπάρος ή κουμπάρα να χαμογελάμε καθώς μας έρχονται στο μυαλό διάφορα σατιρικά στιχάκια… Ακόμη και αυτά όμως υποδηλώνουν το πόσο στενή σύνδεση θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι και στον κουμπάρο!
Πριν τον γάμο ο κουμπάρος καλείται να αναλάβει μια σειρά από υποχρεώσεις. Ο ρόλος του όμως δεν σταματά εκεί γιατί αμέσως μετά καλείται να αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου γάμου με τον οποίο θα πρέπει να μπορεί να καταλάβει την ψυχολογία και των δύο συζύγων ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και ζητούν την συμβουλή του.

Ας ξεκινήσουμε με τις υποχρεώσεις που συνηθίζεται να έχει στο γάμο:
Πληρώνει τον στολισμό της εκκλησίας καθώς επίσης και τα έξοδά της την ημέρα της γαμήλιας τελετής, τις λαμπάδες και τα στέφανα. Η επιλογή (των όσων πρέπει να αγοράσει ) σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και για τον λόγο αυτό ίσως πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το ζευγάρι για να καταλήξουν κάπου μαζί δίνοντας βάση σε ορισμένες λεπτομέρειες όπως το χρώμα του νυφικού και φυσικά το γενικότερο στιλ του γάμου.( δεν θα πρέπει να ξεχάσει ότι το…πακέτο του περιλαμβάνει ένα ποτήρι, το κρασί, τα κουφέτα του δίσκου με ροδοπέταλα και τις μπουτονιέρες). Καλό θα ήταν να ενημερώσει το ζευγάρι για το χρηματικό ποσό που μπορεί να διαθέσει ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων!!!
Την ημέρα του γάμου ο κουμπάρος πρέπει να φτάσει στην εκκλησία (ή το δημαρχείο) ντυμένος…στην τρίχα πριν τον γαμπρό, ώστε να δώσει εντολή στον υπεύθυνο να ανάψει τους πολυελαίους, να τσεκάρει αν όλα είναι στην εντέλεια και φυσικά ο δίσκος με τα κουφέτα, τα ροδοπέταλα, τα στέφανα, το κρασί και το ποτήρι, να έχουν τοποθετηθεί στο τραπέζι. Κατόπιν να βάλει το χέρι… στην τσέπη για να βεβαιωθεί πως έχει μαζί του τις βέρες, και στην συνέχεια μαζί με τον γαμπρό να περιμένουν την νύφη. Όταν φτάσει η νύφη και περάσουν στο εσωτερικό του ναού, ο κουμπάρος πρέπει να σταθεί ένα βήμα πίσω απ’τον γαμπρό (αν είναι κουμπάρα ένα βήμα πίσω από την νύφη). Θα αλλάξει σταυρωτά τις βέρες και τα στέφανα τρεις φορές και τελευταίος θα πιει από το κρασί στο δισκοπότηρο που θα του προσφέρει ο ιερέας. Θα ακολουθήσει το ζευγάρι στον πρώτο του χορό σαν αντρόγυνο (τον χορό του Ησαία ), θα υπογράψει και αυτός το πιστοποιητικό τέλεσης του μυστηρίου και στο τέλος θα σταθεί δίπλα στους νεόνυμφους για να χαιρετήσει τους καλεσμένους οι οποίοι με την σειρά τους θα του ευχηθούν όπως συνηθίζεται… πάντα άξιος .
Στο γλέντι που θα ακολουθήσει θα πρέπει να μπει πρώτος και να φύγει τελευταίος από τον χώρο, θα τσουγκρίσει με τους παρευρισκόμενους και θα χορέψει με την νύφη και το γαμπρό. Θα ανταποδώσει την τιμή που του έγινε με ένα δώρο προς τους νεονύμφους και εκείνοι με την σειρά τους θα του δώσουν το δικό τους που το έχουν ετοιμάσει σε ειδική συσκευασία.

 

Οι υποχρεώσεις του κουμπάρου δεν σταματούν εδώ. Μετά τον γάμο θα πρέπει να λειτουργεί σαν μεσολαβητής σε οποιαδήποτε διαφωνία του ζευγαριού, και θα πρέπει να είναι κολλητός φίλος και των δύο. Σύμφωνα δε με την παράδοση, θα πρέπει να τους βαπτίσει και το πρώτο τους παιδί για να του… λυθούν τα χέρια που δέθηκαν σταυρώνοντας τα την ώρα του μυστηρίου με τις βέρες και τα στέφανα.

 

Συμβουλή προς τον γαμπρό και την νύφη:

Μην βιαστείτε να επιλέξετε κουμπάρο ή κουμπάρα γιατί δεν θα είναι απλά ένας ακόμη συγγενής ή φίλος αλλά το κλειδί για έναν επιτυχημένο γάμο. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι ένα άτομο που εμπιστεύεστε, θαυμάζετε, αγαπάτε και μπορείτε να το φανταστείτε δίπλα σας στην πορεία της συζυγικής σας ζωής.

 

Συμβουλή πρός τον κουμπάρο:

Δεχτείτε την πρόταση που σας έγινε μόνο αν είστε απόλυτα σίγουρος και έτοιμος να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Η κουμπαριά είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μεγάλο δώρο προς τους νεόνυμφους και αρκετή βοήθεια την ημέρα του γάμου. Το ζευγάρι δεν ψάχνει χορηγό αλλά με την πρότασή του σας ανοίγει την πόρτα και σας παρέχει μια σημαντική θέση στην νέα του ζωή!

Δείτε Ακόμη

  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 66.913 επισκέπτες !