• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

Πως να διαλέξετε το ιδανικό μονόπετρο ανάλογα με το στυλ της μέλλουσας νύφης

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

Η γνωριμία και η πρώτη ματιά, το χτυποκάρδι, ο έρωτας και η αγάπη όταν σφραγίζονται με την επιθυμία για μια κοινή ζωή οδηγούν στη μεγάλη απόφαση: Πρόταση γάμου! Ήρθε αυτή η τόσο σημαντική στιγμή που οδηγεί σε μια διαφορετική διαδρομή, στολισμένη με όνειρα για μια νέα συντροφική ζωή και την ευτυχία. Το σύμβολο αυτής της πρότασης, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το δακτυλίδι. Συμβολίζει την υπόσχεση για τον μελλοντικό γάμο και όλα όσα έχει επενδύσει το ζευγάρι σε αυτήν την απόφαση.

Η αγορά του μονόπετρου δακτυλιδιού είναι μια απόκρυφη ανδρική επιθυμία,  έκφραση αφοσίωσης και αιώνιας αγάπης που νιώθει ο μέλλων γαμπρός για τη γυναίκα που πρόκειται να νυμφευθεί και να ζήσει τη ζωή του. Το μονόπετρο διαμαντένιο δακτυλίδι είναι φορτωμένο με πολλούς συμβολισμούς και  είναι ίσως το αντίβαρο για την αδυναμία του άνδρα να εκφραστεί με λόγια. «Δηλώνει» όμως στη μέλλουσα γυναίκα του, ότι εκείνη είναι η εκλεκτή  του και πως θα την αγαπά για πάντα.

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

Όπως μας είπε ο Παναγιώτης Τσιστράκης, από το κοσμηματοπωλείο Kosmima Gold, συνήθως οι άνδρες τον επισκέπτονται ζητώντας τη γνώμη του για το τι σχέδιο δακτυλιδιού θα πρέπει να επιλέξουν, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα και το στυλ της συντρόφου τους. Οι φίλες της κοπέλας είναι επίσης πολύ χρήσιμοι σύμβουλοι, ξέρουν τις προτιμήσεις της και το γούστο της και συμβάλουν στη σωστή απόφαση συμβουλεύοντας τον ενδιαφερόμενο. Ακόμη και οι μητέρες των επίδοξων γαμπρών, επιστρατεύονται για να εκφράσουν τη γνώμη τους στην επιλογή δακτυλιδιού από τον γιο τους.

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

Σε άλλες περιπτώσεις, η επιλογή του δακτυλιδιού γίνεται από κοινού. Μπορεί να χαθεί η μαγεία της έκπληξης όμως τα οφέλη είναι αρκετά!  Εξ άλλου είναι μια αγορά – επένδυση, που κοστίζει αρκετά χρήματα. Το προσωπικό γούστο της μέλλουσας νύφης, η οποία βέβαια θα το φορά, πρέπει να κυριαρχεί. Η από κοινού επιλογή είναι μια ευκαιρία για να μοιραστεί το ζευγάρι ακόμη μια σημαντική στιγμή.

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

Τα δακτυλίδι, ως κόσμημα,  έχει ταυτιστεί με τον γάμο: Μπορεί να είναι δακτυλίδι αρραβώνων, βέρα ή δακτυλίδι κάποιας σημαντικής επετείου.

Τα ήθη έχουν καταγράψει το διαμαντένιο μονόπετρο ως το δημοφιλέστερο για την πρόταση γάμου.Το διαμάντι θεωρείται ως ο  πολυτιμότερος λίθος – κρύσταλλος  ανάμεσα στις πολύτιμες πέτρες καθώς εντυπωσιάζει με την απαράμιλλη  ομορφιά του, τη φωτεινότητα, τη λάμψη και την καθαρότητα σε συνδυασμό με τη σκληρότητα και την ανθεκτικότητα στη διάρκεια του χρόνου.  Είναι άφθαρτο, συμβολίζει την αιωνιότητα και την αθανασία.  Ως γνωστό προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη  «αδάμας» δηλαδή αήττητος, ακατανίκητος λόγω της σκληρότητάς του.  Κατά κοινή ομολογία, «Diamonds are a girl’s best friend»!

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

Άλλοι πολύτιμοι λίθοι που προτιμούνται είναι τα ρουμπίνια, τα ζαφείρια, τα σμαράγδια, οι αμέθυστοι κλπ. Άγραφος είναι επίσης ο κανόνας ότι το κόστος αυτού ισοδυναμεί με μισθούς δύο μηνών. Ωστόσο σήμερα, και εν μέσω οικονομικής κρίσης, αυτό δεν είναι καθόλου περιοριστικό! Τα ζευγάρια έχουν έναν προϋπολογισμό και βάσει αυτού επιλέγουν τι θα αγοράσουν.

Στην αγορά υπάρχουν χιλιάδες σχέδια, ποιότητες και τιμές σε μονόπετρα. Ενδεικτικά, στο κατάστημα του κυρίου Τσιστράκη, τα διαμαντένια δακτυλίδια ξεκινούν από 240 ευρώ και φθάνουν …όσο ψηλά μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι του αγοραστή. Όπως μας είπε ο κοσμηματοπώλης,  υπάρχει ζήτηση για μονόπετρο αξίας μέχρι έως και 6.000 ευρώ ή και ακόμη παραπάνω!

Για την επιλογή του μονόπετρου, προέχει το γούστο και το στυλ της γυναίκας που θα το φορά,   όσον αφορά όμως  το τεχνικό μέρος, θα πρέπει να ληφθούν  υπόψη από τον αγοραστή το μέταλλο και ο πολύτιμος λίθος:

Επιλογή μετάλλου: Το δημοφιλέστερο μέταλλο για τα δακτυλίδια γάμου είναι ο χρυσός 14 ή 18 καρατίων. Το πολυτιμότερο όμως είναι η πλατίνα, που είναι πιο ακριβή και πιο ανθεκτική όμως δυσκολότερα αλλάζεται το μέγεθός της. Γενικά, θα πρέπει να προσέξετε έτσι ώστε να επιλέξετε μέταλλο να μπορεί να προσαρμοστεί στο δάκτυλο, αν αυτό αλλάξει μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου. Το ροζ χρυσό έχει κερδίσει τις προτιμήσεις, των Ελλήνων καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, μάλιστα σε συνδυασμό με ένα μαύρο διαμάντι αποτελεί μία μοντέρνα, κομψή και οικονομική λύση.

Επιλογή πέτρας: Στα μονόπετρα διαμαντένια δακτυλίδια η πέτρα βρίσκεται στη μέση. Σε αρκετά σχέδια, την πολύτιμη πέτρα κοσμούν περιμετρικά άλλες μικρότερες πέτρες.

Η αξία του διαμαντιού καθορίζεται από τα καράτια, την καθαρότητα, την κοπή και το χρώμα.

 Καράτι ονομάζεται η μονάδα μέτρησης βάρους του διαμαντιού. Το καράτι από μόνο του δεν καθορίζει την αξία του διαμαντιού.  Δηλαδή δύο διαμάντια με ίσα καράτια δεν έχουν την ίδια αξία, αφού αυτή εξαρτάται επίσης από την καθαρότητα, το χρώμα, τη διαύγεια και την κοπή.

Η καθαρότητα είναι επίσης μία σημαντική παράμετρος για την αξία του διαμαντιού. Τα «έγκλειστα» όπως ονομάζονται οι εσωτερικές ατέλειες του λίθου είναι ρωγμές ή ξένα σώματα που εγκλωβίστηκαν κατά τη δημιουργία του. Δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά με μεγεθυντικό φακό. Η καθαρότητα επηρεάζει την τιμή προς τα επάνω.

Το φυσικό χρώμα μπορεί να είναι σε βαθμίδες από D, E, F έως και Ζ.  Εκτός από το γνωστό άχρωμο διάφανο διαμάντι, οι αποχρώσεις που το συναντάμε είναι σε κίτρινο, γαλάζιο, πορφυρό έως ερυθρό, ιώδες, μπλε, πράσινο, άσπρο και μαύρο. Όσο πιο άχρωμος είναι ο πολύτιμος λίθος τόσο λαμπερότερος και ακριβότερος είναι.

Η κοπή αναφέρεται στις γεωμετρικές γωνίες και αναλογίες που δημιουργεί ο κόφτης διαμαντιών. Τα σχήματα του διαμαντιού μπορεί να είναι:

  • Στρογγυλό : round brilliant (το γνωστό μπριγιάν)
  • Τετράγωνο με κώνο (princess)
  • Κοπή σμαραγδιού (emerald)
  • Καρδιά (heart)
  • Μαρκησία (marquise)

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

 

Ανάλογα με την προσωπικότητα σας και το προσωπικό γούστο της μέλλουσας νύφης σας προτείνουμε τέσσερα βασικά στυλ δακτυλιδιών για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

 Κλασικό Στυλ: Αν η κοπέλα ταυτίζεται με το κομψό και αρχοντικό  στυλ της  Γκρέις Κέλλυ ή της  Κέιτ Μίντλετον και θα ήθελε ένα δακτυλίδι σε αυτό το ύφος. Προτείνουμε κλασικά σχέδια, δηλαδή στρογγυλό διαμάντι ή σε κοπή σμαραγδιού με λευκόχρυσο ή πλατίνα. Αυτό το δακτυλίδι είναι ένα κόσμημα με διαχρονική αξία!

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

Boho Chic Στυλ: Αν στη μέλλουσα νύφη αρέσει το χρώμα και έχει πιο παιχνιδιάρικη και ανατρεπτική διάθεση, απορρίπτοντας καθιερωμένα πρότυπα όπως η Κέιτ Μος ή η Πένυ Λέιν τότε επιλέξτε το μποέμικο στυλ:  Δακτυλίδι σε κίτρινο ή ροζ χρυσό με ακανόνιστη πέτρα σε οβάλ κοπή.

Vintage Στυλ: Για τη γυναίκα που την εμπνέει το πιο ρομαντικό, σοφιστικέ στυλ που θυμίζει περασμένες εποχές η ιδανική επιλογή είναι ένα λευκόχρυσο ή πλατινέ δακτυλίδι με γεωμετρικά στοιχεία που θα κοσμεί το κέντρο του και θα πλαισιώνεται με πετρούλες από σμαράγδι, ρουμπίνι ή ζαφείρι.

Λιτό μοντέρνο Στυλ:  Για τις πιο μοντέρνες μέλλουσες νύφες, που τις εκφράζει η απλότητα σε συνδυασμό με την κομψότητα και οι σχεδιαστές που προτιμούν είναι οι Alexander Wang και  Calvin Klein, τότε η ιδανική λύση είναι ένα μονόπετρο με την πέτρα να στηρίζεται οριζόντια αντί κάθετα, ως συνήθως, στερεωμένη σε ;h μια μινιμαλιστική στεφάνη, σε λευκόχρυσο ή πλατίνα.Ότι και να διαλέξετε, μην ξεχάσετε το πιστοποιητικό γνησιότητας!

Τo ιδανικό δακτυλίδι για την πρόταση γάμου

Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτη Τσιστράκη και το Kosmima Gold για τις πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Πηγές: Igiworldwide.com, Gia.edu

Δείτε Ακόμη

  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 6.354 επισκέπτες !