• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Έθιμα γάμου ή προλήψεις και δεισιδαιμονίες;

Έθιμα γάμου ή προλήψεις και δεισιδαιμονίες;

Μήπως αποφασίσατε να παντρευτείτε το 2014 ή 2015, γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει ο φόβος ότι το 2016 που ακολουθεί είναι δίσεκτο;

Σε εσάς λοιπόν που αγχώνεστε, σας λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεστε για μια δεισιδαιμονία που εκτός του ότι η εκκλησία μας την θεωρεί απαράδεκτη, ξεκίνησε τα πολύ παλιά χρόνια, όταν απαγορευόταν στον απλό λαό να παντρεύεται δίσεκτο έτος γιατί το προνόμιο αυτό το είχαν μόνο οι βασιλείς και οι ευγενείς.

Η αδυναμία πάλι των ανθρώπων του τότε να εξηγήσουν γιατί ο μήνας Φεβρουάριος είχε λιγότερες μέρες από τους άλλους μήνες τους έκανε να τον ονομάσουν <κουτσοφλέβαρο> και να τον εντάξουν στους γρουσούζικους μήνες για να παντρευτεί κανείς γιατί η ευτυχία του ζευγαριού δεν θα κρατούσε πολύ!

Οι προληπτικοί, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον μήνα που θα παντρευτούν. Όπως είπαμε και παραπάνω αποκλείουν τον Φεβρουάριο γιατί είναι…κουτσός, τον Μάιο γιατί κατά τους θρύλους είναι μαγεμένος και κατάλληλος μόνο για το πάντρεμα ζώων και συγκεκριμένα γαϊδουριών!!. Ο Ιανουάριος θεωρείται σαν ο περισσότερο ευοίωνος μήνας και η Κυριακή η ιδανικότερη μέρα.

Την δική τους πινελιά, στο γάμο εκείνων που πιστεύουν στις προλήψεις, βάζουν και οι καιρικές συνθήκες την στιγμή που η βροχή κατά την διάρκεια της τελετής λένε πως θα φέρει ευτυχία, ενώ αν φυσάει βορινός άνεμος η νύφη θα κάνει αγόρι σε αντίθεση με τον νότιο άνεμο που σημαίνει ότι το πρώτο τους παιδί θα είναι κορίτσι.

Ο Θεός να φυλάει μην πέσουν κάτω οι βέρες την ώρα της τελετής ή να μην χαθούν κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου, γιατί τότε σύμφωνα με τις προλήψεις ο γάμος θα αποτύχει, το ζευγάρι θα δυστυχήσει και φυσικά θα χωρίσει..

Μπορεί όλα αυτά την σημερινή εποχή πια να μας φαίνονται αστεία και να θεωρούμε πως ανήκουν σε έναν αιώνα καθόλου προχωρημένο, όμως συνεχίζουν και στις μέρες μας κάποιες προλήψεις να έχουν ριζώσει μέσα μας τόσο βαθιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις ξεφορτωθούμε:

Το άσπρο νυφικό συμβολίζει την αγνότητα, την ευτυχία και φυσικά διώχνει το κακό μάτι.

Προσοχή μην δει ο γαμπρός το νυφικό πριν το γάμο γιατί είναι σίγουρο πως θα την παρατήσει. Οι καλεσμένοι τώρα αν την δουν φυσικά θα την ματιάσουν.

Προσοχή μην συναντήσει η νύφη την μέρα του γάμου άλλη κοπέλα που να έχει παντρευτεί και να μην έχει κλείσει χρόνο, γιατί για πάει καλά ο γάμος θα πρέπει να ανταλλάξουν παρά ( ένα νόμισμα) πλάτη με πλάτη και μετά να κοιταχτούν..

Απαγορεύεται να …φύγει κάτι από τα πατρικά σπίτια του ζευγαριού και φυσικά από το νέο σπίτι τους την εβδομάδα του γάμου.

Προσοχή στα κεφάλια σας γιατί σε κάποιες περιοχές θεωρούν τους ξηρούς καρπούς σύμβολο γονιμότητας και έτσι μαζί με το ρύζι μπορεί να σας πετάξουν και καρύδια, αμύγδαλα κ.τ.λ.

Τα φιτίλια της λαμπάδας τώρα, θα πρέπει να κοπούν και να φυλαχτούν μαζί με τα στέφανα, γιατί αν τα πάρει μια άλλη γυναίκα και θέλει μπορεί να μαγέψει τον άντρα σας και να σας τον πάρει μακριά…

Το στρώσιμο του κρεβατιού πρέπει να γίνει από ελεύθερα κορίτσια και όταν τελειώσουν αν πετάξουν πάνω στο κρεβάτι ένα κοριτσάκι οι νεόνυμφοι θα κάνουν κορίτσι, αν πετάξουν αγοράκι θα κάνουν αγόρι.

Για να μην πούμε ότι δεν χρειάζεται καν να αγχώνεται μια κοπέλα για τον ποιόν θα παντρευτεί την στιγμή που κάλλιστα μπορεί να το ανακαλύψει :

Αν πάρει κουφέτα από το δίσκο της τελετής και τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι θα ονειρευτεί αυτόν που θα παντρευτεί.

Αν 23 Ιουνίου παραμονή της βαπτίσεως του Αγίου Ιωάννη βάλουν οι κοπέλες σε ένα πύλινο δοχείο από ένα προσωπικό τους αντικείμενο, το γεμίσουν με νερό και την επόμενη φωνάξουν μια νεόνυμφη να τους τα δώσει πίσω μαζί με λίγο από νεράκι,τότε θα πρέπει να περπατούν χωρίς να μιλήσουν σε κανένα και το πρώτο όνομα που θα ακούσουν θα είναι εκείνου που θα παντρευτούν.

Και αν το τρίτο ψυχοσάββατο παραμονή των Αγίων Θεοδώρων πάρει μια κοπέλα σιτάρι διαβασμένο από την εκκλησία το πετάξει σε ένα σταυροδρόμι και παρακαλέσει τον Άγιο να της φανερώσει τον καλό της, τότε εκείνο το βράδυ θα τον ονειρευτεί.

Φυσικά εκείνη που θα πιάσει την νυφική ανθοδέσμη θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί, επίσης η κοπέλα που το όνομά της θα σβηστεί κάτω από το παπούτσι της νύφης στην διάρκεια της τελετής θα παντρευτεί πολύ σύντομα…

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι αν είστε προληπτικοί, αν τρέμετε κάθε παρασκευή και 13, αν φτύνετε τον κόρφο σας όταν συναντήσετε μαύρη γάτα, αν έχετε πάντα μαζί σας ένα πεταλάκι ή …σκόρδο, τότε θα είναι δύσκολο να βρεθεί η ιδανική μέρα για να κάνετε τον γάμο σας.

Αφήστε λοιπόν στην άκρη κάθε πρόληψη και δεισιδαιμονία και δώστε όλη σας την ενέργεια στην οργάνωση του γάμου σας. Όταν υπάρχει αληθινή αγάπη, σεβασμός, διάθεση και ελπίδα τότε οι δρόμοι της ευτυχίας ανοίγονται διάπλατα μπροστά σας όλες τις μέρες, ώρες, χρόνια, καιρικές συνθήκες και ο γάμος σας είναι ονειρεμένος!!





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 40.993 επισκέπτες !