• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Απόκριες

Απόκριες
Απόκριες και έθιμα…
Οι Απόκριες πλησιάζουν και φυσικά οι περισσότεροι τις περιμένουν και αυτή τη χρονιά για να διασκεδάσουν και μέσα από φανταχτερά κοστούμια να μπορέσουν να μεταμορφωθούν σε αυτό που θα ήθελαν να είναι, σε αυτό που θα τους κάνει να γελάσουν με την ψυχή τους ή ακόμη και να μεταμφιεστούν έτσι ώστε η εικόνα τους να λέει όσα δεν θα μπορούσαν να πουν οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους.
Απόκριες ονομάζονται κατά κανόνα οι 3 τρεις εβδομάδες πριν από την μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα.
Και λέγονται έτσι γιατί οι Χριστιανοί τις ημέρες αυτές συνήθιζαν να μην τρώνε κρέας. Μια γιορτή με πολύ χορό και τραγούδι, κέφι και έθιμα που κάθε χρόνο ζωντανεύουν και αποτελούν για τον κόσμο ένα ευχάριστο διάλειμμα από την σκληρή καθημερινότητά του. Το καρναβάλι της Πάτρας, το καρναβάλι στην Ξάνθη, το καρναβάλι στην Θήβα όπου κάθε χρόνο γίνεται η αναπαράσταση του Βλάχικου γάμου, το καρναβάλι στην Νάουσα είναι μερικά από τα πιο γνωστά που σίγουρα ξεσηκώνουν και προσφέρουν άφθονο γέλιο από την μια μα από την άλλη παντρεύουν το παρελθόν με το παρόν με τα χιλιάδες έθιμα να αφήνουν για άλλη μια φορά την σφραγίδα τους όπως για παράδειγμα:
  • Την Τσικνοπέμπτη ( που προέρχεται από τις λέξεις τσίκνα – μυρωδιά καμένου κρέατος και Πέμπτη ) δηλαδή την Πέμπτη που είναι 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με το έθιμο οι άνθρωποι συνηθίζουν να ψήνουν κρέας και να γλεντούν μαζί με τις παρέες τους στο σπίτι ή σε κάποιο κέντρο καθώς προετοιμάζονται για την νηστεία κατά την μεγάλη Σαρακοστή.
  • Το γαϊτανάκι, ένα παλιό έθιµο που γίνεται στην κεντρική πλατεία πολλών πόλεων, με χορευτές να ντύνονται µε παραδοσιακές στολές και να χορεύουν σε κύκλο κρατώντας πολύχρωµες κορδέλες που στερεώνονται στην κορυφή από ένα μακρύ κοντάρι το οποίο είναι στερεωμένο στη µέση του κύκλου. Καθώς χορεύουν, οι κορδέλες τυλίγονται γύρω από το κοντάρι και µετά ξετυλίγονται και πραγματικά είναι ένα θέαμα ξεχωριστό, όμορφο και χρειάζεται τεχνική ώστε το αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει.
  • Ο Βλάχικος Γάμος όπου γίνεται η αναπαράσταση του γάμου της Βλάχας ( δηλαδή της κοπέλας που ζει στο χωριό και προέρχεται από οικογένεια βοσκών . Σύμφωνα με το έθιμο το ζευγάρι ένας άντρας υποδύεται τον γαμπρό ενώ ένας δεύτερος μεταμφιέζεται σε γυναίκα και υποδύεται την νύφη. Μαζί με τους συγγενείς (ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές ) πηγαίνουν στην πλατεία του χωριού ή της πόλης όπου γίνεται ο …γάμος με 2 ακόμη πρόσωπα να αποκτούν την ιδιότητα του ιερέα και του κουμπάρου αντίστοιχα. Έπειτα όλοι μαζί χορεύουν με ζωντανή μουσική παραδοσιακούς χορούς και γλεντούν με άφθονο κρασί και τοπικούς μεζέδες με γεύση από το παρελθόν…
Αυτή ήταν μια μικρή γεύση από τις Απόκριες, μια γιορτή που δεν κοιτάει φύλλο, ηλικία και οικονομική κατάσταση. Όλοι είναι καλεσμένοι σε μια μεγάλη γιορτή όπου τα πάντα μοιάζουν εφικτά και το γέλιο προσφέρεται χωρίς περιορισμούς σε όλους όσους πάρουν μέρος σε αυτή. Ετοιμαστείτε και εσείς λοιπόν για λίγες στιγμές χαλάρωσης και κεφιού και κάντε ένα διάλειμμα που θα σας βοηθήσει να γεμίσετε τις μπαταρίες σας !!!




Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 9.647 επισκέπτες !