• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Βάπτιση και νομικές διαδικασίες

Αν σκέφτεστε να βαπτίσετε το αγγελούδι σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε και κάποια δικαιολογητικά που καλό θα ήταν να τα ετοιμάσετε για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή.

Το πιστοποιητικό γέννησης είναι το βασικό δικαιολογητικό που θα πρέπει να προσκομίσετε στην ενορία σας. Αν πάλι έχετε επιλέξει η βάπτιση να γίνει σε εκκλησία που ανήκει σε άλλη ενορία τότε και πάλι θα το καταθέσετε εκεί και εκείνοι με την σειρά τους θα το μεταβιβάσουν στην ενορία που θα τελεστεί το μυστήριο.

Ο νονός ή η νονά θα πρέπει με την σειρά τους να καταθέσουν την ληξιαρχική πράξη γέννησης ή το πιστοποιητικό βάπτισης το οποίο και θα βεβαιώνει πως είναι βαπτισμένος χριστιανός ορθόδοξος.Μαζί θα πρέπει να προσκομίσει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή την ληξιαρχική πράξη γάμου του ώστε στην περίπτωση που είναι παντρεμένος να βεβαιωθεί πως είναι με θρησκευτικό γάμο. Αν ο νονός είναι αλλόθρησκος φυσικά και δεν θα μπορέσει να βαπτίσει το παιδί σας.

Σύμφωνα πάντα με την ελληνική νομοθεσία πρέπει να δηλώσετε την βάπτιση του παιδιού εντός 90 ημερών απ’την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί το μυστήριο. Διαφορετικά θα πληρώσετε πρόστιμο. Η δήλωση θα γίνει στο ληξιαρχείο του τόπου βάπτισης. Αν είναι διαφορετικός από τον τόπο γέννησης τότε η δήλωση θα γίνει στον ληξίαρχο του τόπου βάπτισης ο οποίος θα διαβιβάσει αντίγραφο της έκθεσης της βάπτισης στον ληξίαρχο του τόπου γέννησης μέσα σε 10 ημέρες.

Η δήλωση τώρα του ονόματος γίνεται στην υπηρεσία που είναι ο ληξίαρχος του τόπου που έχει καταχωρηθεί η γέννηση ή του τόπου κατοικίας των γονέων. Για την δήλωση πρέπει να είναι παρόντες και οι 2 γονείς διαφορετικά ο ένας θα πρέπει να προσκομίσει εξουσιοδότηση του άλλου επικυρωμένη. Άν πάλι δεν μπορεί να ασχοληθεί κανείς από του δύο τότε το πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει θα πρέπει να διαθέτει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, με τις υπογραφές και των δύο γονέων και φυσικά με το όνομα του παιδιού.

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, και βεβαίωση του ιερέα η οποία θα είναι χαρτοσημασμένη με κληρικόσημο…





Δείτε Ακόμη