• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Η ιστορία του νυφικού

Η ιστορία του νυφικού

Η ιστορία του νυφικού:

Το νυφικό είναι πανάρχαιο και διαχρονικό. Έκανε την εμφάνισή του 4000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού στην αρχαία Αίγυπτο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που νομιμοποίησαν τη σχέση ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα με το θεσμό του γάμου. Την ημέρα του γάμου η νύφη ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και γ΄αυτό καλλωπιζόταν και περιποιούνταν τον εαυτό της πάρα πολύ.

Το νυφικό της ήταν λευκό , λιτό, ανάλαφρο και άνετο με πτυχώσεις. Η όλη εμφάνισή της συνοδευόταν με κοσμήματα και ζώνη με περίτεχνα σκαλίσματα. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι με τη γαμήλια τελετή έβρισκαν ακόμα μία αφορμή να δηλώσουν την υποταγή τους , το σεβασμό τους και την ευχαριστία τους στους Θεούς. Το νυφικό ήταν ένας λευκός χιτώνας που έδενε με σφικτό κόμπο στο πίσω μέρος. Ο γαμπρός έπρεπε να λύσει τον κόμπο συμβολικά κατά την τελετή.

Επίσης , η νύφη έδινε μεγάλη προσοχή στο χτένισμά της , το οποίο γινόταν συνήθως με έξι κοτσίδες οι οποίες έδιναν όγκο στα μαλλιά. Η όλη εμφάνισή της συμπληρωνόταν με ένα φυσικό στεφάνι που κοσμούσε τα μαλλιά της , από κρίνους, δεντρολίβανο και σιτάρι . Συμβολισμοί ,δηλαδή της αγνότητας, της ευφορίας και γονιμότητας του ζευγαριού. Στην αρχαία Ρώμη , όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο γαμπρός δεν ήταν απαραίτητο να παρευρίσκεται στη γαμήλια τελετή. Αρκούσε η γραπτή δήλωσή του ότι συμφωνεί να παντρευτεί τη συγκεκριμένη κοπέλα. Το νυφικό δε της νύφης αποτελούνταν από ένα χιτώνα από μουσελίνα , μία ζώνη και ένα πέπλο σε χρυσοκόκκινο χρώμα. Συνήθως υπήρχε και ένας φιόγκος που προστάτευε από την κακή τύχη.

Κατά τον 18ο αιώνα και αρχές του του 19ου οι νύφες φορούσαν στενά φορέματα με τη μέση να ξεκινάει κάτω από το στήθος. Αυτή η γραμμή νυφικού έχει εμπνεύσει κατά και καιρούς και τους σημερινούς σχεδιαστές μόδας για νυφικά με στυλ «Empire».





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 10.074 επισκέπτες !