• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Γίνεστε νονά;

Γίνεστε νονά;

Η βάπτιση είναι η πιο σημαντική ημέρα για την ζωή του μωρού. Πρόκειται για το πρώτο απ’τα 7 μυστήρια του χριστιανισμού και μέσο αυτής πραγματοποιείται η κάθαρση απ’το προπατορικό αμάρτημα. Με το μυστήριο δε του χρίσματος, που ακολουθεί την βάπτιση το μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα στην χριστιανική ζωή.

Παλιά το παιδί απ’την στιγμή που ερχόταν στον κόσμο, είχε και τον νονό/νονά, γιατί σύμφωνα με το έθιμο το πρώτο παιδί του ζευγαριού το βάπτιζε ο κουμπάρος που τους στεφάνωσε, και το δεύτερο ο παρακούμπαρος. Σήμερα υπάρχουν και γονείς που επιλέγουν κάποιο άλλο πρόσωπο για να βαπτίσει το μωρό τους που ίσως είναι φίλος ή κάποιο μέλος της οικογένειας. ( ξαδέλφια κ.τ.λ.).

Αν λοιπόν σας επέλεξαν για νονά ή νονό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ανάδοχος θεωρείται μέλος της οικογένειας. Ονομάζεται δε πνευματικός πατέρας ή πνευματική μητέρα γιατί ο ρόλος που αναλαμβάνει δεν είναι απλά κάποια έξοδα της βάπτισης, να δώσει το όνομα, να διαβάσει το πιστεύω, και να συμμετάσχει στο γλέντι, αλλά να συμμετέχει ενεργά στην ζωή του παιδιού και να προσπαθεί με τις συμβουλές του να τον κάνει σωστό άνθρωπο. Σκεφτείτε τα όλα αυτά γιατί δυστυχώς στις μέρες μας η επαφή των νονών με το βαφτιστήρι τις περισσότερες φορές είναι μόνο όταν αναγκαστικά θα πρέπει να του δώσουν τα δώρα του. Δηλαδή Χριστούγεννα, Πάσχα, γενέθλια και ονομαστική εορτή και όταν μεγαλώσει το παιδί ίσως να μην συναντιούνται ούτε τότε. Η τιμή που σας δίνεται να γίνετε ανάδοχος είναι πολύ μεγάλη. Προσπαθήστε να φανείτε αντάξια/αντάξιος και δεν θα το μετανιώσετε. Η αγάπη του παιδιού θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Οι υλικές τώρα υποχρεώσεις σας είναι:

Τα βαπτιστικά ρούχα τα οποία συμβολίζουν το κάλλος του Χριστού και την λαμπρότητα της ψυχής με τα οποία ντύνεται ο νεοφώτιστος. Ο σταυρός που συμβολίζει το πνεύμα θυσίας και την αποδοχή της χριστιανικής ζωής, η λαμπάδα που συμβολίζει το φως που θα σκορπίζει ο νεοφώτιστος, το λάδι που συμβολίζει το ξεγλίστρημα από την αμαρτία και κάθε πειρασμό, το λαδόπανο, η πετσέτα με την οποία θα τυλιχτεί το μωρό όταν βγει από την κολυμβήθρα, το σαπούνι, τα μαρτυρικά και η πληρωμή της εκκλησίας. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας ο νονός πληρώνει και τις μισές μπομπονιέρες. Οι γονείς πληρώνουν τα προσκλητήρια, την φωτογράφιση, τον στολισμό της εκκλησίας τα γλυκά και την δεξίωση.

Τέλος καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η βάπτιση γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνονται οι εξορκισμοί και οι τελετές απόταξης του διαβόλου και της σύνταξης του μωρού με το Χριστό. Ο ανάδοχος αποκηρύσσει τον σατανά γυρισμένος προς το βασίλειο του σκότους που συμβολίζεται από την Δύση, και είναι στραμμένος προς την Ανατολή όταν απαγγέλλει το <<Πιστεύω>> που είναι το Σύμβολο της Πίστης.

Στο δεύτερο στάδιο, γίνεται ο καθαγιασμός του ύδατος που υπάρχει στην κολυμπύθρα, η επάλειψη του βαπτιζομένου με το λάδι, το βύθισμά του 3 φορές στο νερό ( που συμβολίζει την συμμετοχή του στον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού καθώς το νερό γίνεται το μέσο του καθαρμού της ψυχής και μέσα από αυτό βγαίνει αναγεννημένος ο νέος Χριστιανός ). Στην συνέχεια έχουμε το χρίσμα, το κόψιμο των μαλλιών, το ντύσιμο και τον κύκλο γύρο από την κολυμβήθρα. Επειδή η Βάπτιση είναι Μέγα Μυστήριο προσέξτε ώστε η ενδυματολογική σας επιλογή να μην είναι άσεμνη.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για αυτή την ξεχωριστή μέρα, εντυπωσιάστε γιατί μετά το μωρό εσείς θα είστε η πρωταγωνίστρια και … πάντα άξια !

Δείτε Ακόμη