• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Έθιμα βάπτισης τότε και τώρα

Τα έθιμα για την βάπτιση είναι πολλά. Άλλα παραμένουν ίδια και άλλα άλλαξαν με τα χρόνια. Αυτό που παρέμεινε ανέπαφο είναι η σπουδαιότητα του μυστηρίου.

Τα παλιά χρόνια τα παιδιά βαπτίζονταν από 40 ημερών έως και το πολύ τριών μηνών. Αντίθετα σήμερα θα δούμε παιδιά να βαπτίζονται συνήθως αφού κλείσουν χρόνο.

Τότε οι γιαγιάδες 2-3 μέρες πριν την βάπτιση, καλούσαν τους συγγενείς και φίλους και τους πρόσφεραν ζυμωτό ψωμί ( κουλούρα ), που το έφτιαχναν ειδικά για την βάπτιση. Τώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τότε οι γονείς δεν ήταν παρόντες στο μυστήριο. Το μωρό το πήγαινε στην εκκλησία η γιαγιά του. Η νονά ήταν η ίδια για όλα τα παιδιά της οικογένειας και η κουμπαριά συνέχιζε από γενιά σε γενιά. Τις περισσότερες φορές η νονά ( ή ο νονός ) ήταν εκείνη που διάλεγε το όνομα του μωρού. Οι γονείς το μάθαιναν όταν η βάπτιση τελείωνε, από τα παιδιά που ήταν παρόν. Εκείνο μάλιστα που θα το έλεγε πρώτο στον πατέρα, θα έπαιρνε και φιλοδώρημα. Τώρα οι γονείς είναι παρόντες και συνηθίζεται μάλιστα μετά το τέλος του μυστηρίου η μητέρα να κάνει 3 μετάνοιες στον νονό ή στην νονά, να τους φιλάει το χέρι και να παίρνει το παιδί. Το όνομα πια το επιλέγουν οι γονείς.

Τότε μετά την βάπτιση οι γονείς έκαναν το γλέντι στο σπίτι τους με ψητά στην σούβλα και πολύ κρασί. Ακόμη και οι νοικοκυρές που ήταν καλεσμένες μαγείρευαν διάφορες λιχουδιές και τις πρόσφεραν στους γονείς ώστε το γεύμα να’ναι πλουσιοπάροχο. Το γλυκό που πρόσφεραν ήταν σπιτικό. Τώρα το γλέντι γίνεται συνήθως σε ταβέρνα ενώ αν γίνει σπίτι τις περισσότερες φορές την δεξίωση φροντίζουν υπηρεσίες catering. Και τα γλυκά δίνονται στην εκκλησία μαζί με τις μπομπονιέρες, και σίγουρα δεν είναι παραδοσιακά σπιτικά αλλά γλυκάκια σε εντυπωσιακές συσκευασίες που συνήθως αναγράφουν το όνομα του παιδιού.

Τότε το πρώτο Πάσχα οι γονείς έκαναν την επίσκεψή τους στον νονό και του πρόσφεραν ένα αρνί ως ένδειξη εκτίμησης, και εκείνος έδινε στο παιδί τα ρούχα που του πήρε. Τώρα οι νονοί επισκέπτονται το βαπτιστήρι τους και του δωρίζουν συνήθως ένα ζευγάρι παπούτσια και την λαμπάδα. Αυτό γίνεται περίπου ως τα 12 χρόνια του. Αυτά έως σήμερα τώρα για το μέλλον δεν ξέρουμε, διαγράφεται αβέβαιο!!!





Δείτε Ακόμη