• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Έθιμα γάμου στην Θράκη

 

Έθιμα γάμου στην Θράκη – παραδοσιακός γάμος.

Στην Θράκη, οι προετοιμασίες του γάμου διαρκούσαν μια εβδομάδα. Το μυστήριο γινόταν την Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία. Το Σάββατο συνηθίζονταν οι φίλες της νύφης να πηγαίνουν στο σπίτι της για να της βάψουν τα μαλλιά και τα νύχια της. Μάλιστα έβαφαν και το μικρό δάχτυλο του χεριού τους, κάτι που πιστοποιούσε πως θα ήταν μάρτυρες στο γάμο που θα ακολουθούσε.

Το βράδυ του Σαββάτου η μελλοντική νυφούλα ακολουθούσε το έθιμο που την ήθελε να κοιμάται με δύο παιδάκια. Ένα αγόρι από την δεξιά πλευρά και ένα κορίτσι από την αριστερή, ώστε το πρώτο μωρό που θα κάνει το ζευγάρι να είναι αγόρι και να ακολουθήσει το κορίτσι. Τα παιδάκια που κοιμόταν μαζί της το πρωί έπρεπε να πλύνουν τα χέρια της νύφης και εκείνη με την σειρά της να τα …ασημώσει. Αμέσως μετά άρχιζε η προετοιμασία της νύφης και το στόλισμά της με την βοήθεια των φιλενάδων της, μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα γεμάτο από τις νότες γαμήλιων τραγουδιών.

Στο μεταξύ στο σπίτι του γαμπρού γινόταν το καθιερωμένο ξύρισμα. Εκείνος όση ώρα τον ξύριζαν, καθόταν στην καρέκλα έχοντας στα πόδια του ένα ταψί με ροδοπέταλα, ρύζι και κουφέτα μέσα στο οποίο οι συγγενείς έριχναν χρήματα καθώς τραγουδούσαν παραδοσιακά Θρακιώτικα τραγούδια γάμου. Αυτά τα χρήματα ήταν για την πληρωμή του κουρέα που είχε αναλάβει να τον ετοιμάσει για …την μεγάλη στιγμή. Ακολουθούσε το ντύσιμό του με την βοήθεια των φίλων του και έπειτα όλοι μαζί πήγαιναν στην εκκλησία.

Οι συγγενείς του γαμπρού τώρα με τον κουμπάρο και τα όργανα, πήγαιναν στο σπίτι της νύφης όπου το έθιμο ήθελε για να τους ακολουθήσει να δώσουν χρήματα!!! Μάλιστα οι φίλες της έκρυβαν την νυφική γόβα και ο κουμπάρος έπρεπε να ασημώσει για να καταφέρει να την πάρει και να την φορέσει η νύφη για να φύγουν.

Μόλις τέλειωνε ο γάμος, οι νεόνυμφοι κατευθυνόταν στο σπίτι του γαμπρού. Εκεί η πεθερά της νύφης τους υποδέχονταν με ένα ποτήρι νερό, ένα ποτήρι κρασί και ασημώματα. Τους ευχόταν και αφού χόρευαν έναν χορό σειρά έπαιρνε η πεθερά του γαμπρού η οποία τους πρόσφερε γλυκό για να έχουν μια γλυκιά ζωή και έναν ευτυχισμένο έγγαμο βίο. Για να περάσουν στο εσωτερικό του σπιτιού τώρα, έπρεπε να πατήσουν ένα σιδερένιο αντικείμενο με το δεξί τους πόδι για να είναι πάντα σιδερένιοι γεμάτοι υγεία. Ακολουθούσε μεγάλο γλέντι και φαγοπότι.

Κάπως έτσι γινόταν ο παραδοσιακός Θρακιώτικος γάμος. Ένας γάμος πιστός στα ήθη και έθιμα της εποχής που πραγματικά ήταν μια μεγάλη γιορτή στην οποία όλοι περνούσαν υπέροχα και γλεντούσαν με την ψυχή τους με την συνοδεία από υπέροχα Θρακιώτικα τραγούδια που ακόμη και σήμερα χορεύονται και τραγουδιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις και ξεσηκώνουν με τον δυναμισμό που αποπνέουν…





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 16.592 επισκέπτες !