• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Γάμος και αγάπη

Σκοτώνει ο γάμος την αγάπη ή μπορεί να την προκαλέσει και να τη διατηρήσει ζωντανή? Δείτε πώς θα το πετύχετε!

Γάμος και αγάπη

Η εικόνα ενός ζευγαριού να αγκαλιάζεται τρυφερά, με τη στάση του σώματος να «φωνάζει» ότι μεταξύ τους υπάρχει αγάπη, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η τελετή του γάμου αποτυπώνει πολλές τέτοιες στιγμές. Αλλά μετά, τι γίνεται; Πόσο κρατούν αυτές οι στιγμές; Θα μπορούσαν για μια ζωή; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Για το ορίσουμε τι σημαίνει «Αγάπη» συμβουλευόμαστε την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαρία Προβατίδου: «Η αγάπη είναι ένα παγκόσμιο, πανανθρώπινο συναίσθημα, του οποίου η έκφραση μπορεί να διαφοροποιείται μέσα στο πέρασμα των εποχών και των πολιτισμών, όπως συμβαίνει και με άλλα βασικά συναισθήματα ή και με άλλες σύνθετες αντιλήψεις. Η αγάπη περιέχει μια λειτουργική σημασία με το να παράγει μια σχέση όπως και να τη διατηρεί».

Μια εξήγηση για την αγάπη, πέρα από τη λειτουργική της σημασία, η οποία, βασικά, δεν μας εξηγεί την ύπαρξη του συναισθήματος, δεν έχει βρεθεί ακόμα. Η λειτουργική της σημασία περιγράφεται ως εξής:

«Η αγάπη με πάθος, η ρομαντική και η συντροφική αναφέρονται σαν βιολογικές διαδικασίες, για να διευκολύνουν στη δημιουργία μιας σχέσης, ανάμεσα σε ενήλικες σεξουαλικούς συντρόφους, για να προσφέρει στη φροντίδα ενός παιδιού. Ερωτεύομαι σημαίνει δημιουργώ μια σχέση. Αγάπη σημαίνει κρατώ (διατηρώ) τη σχέση».

Τουλάχιστον, καταφέραμε να δώσουμε έναν ορισμό για την Αγάπη.

Τρεις σημαντικοί μελετητές, οι Hahlweg, Schindler και Revenstorf, αφού ανέλυσαν τους παράγοντες ξεχώρισαν έξι ουσιαστικά στοιχεία:

  • Πάθος
  • Λεκτική και σωματική τρυφερότητα
  • Έγνοια και φροντίδα για τον άλλον
  • Νοσταλγία για τον άλλον
  • Εμπιστοσύνη και ανεκτικότητα απέναντί του.

Η μορφή της αγάπης μπορεί να αλλάξει στην πορεία μιας σχέσης
Σε μια τυπολογία των μορφών αγάπης ξεχωρίζουν τρεις μορφές: την Αγάπη με Πάθος, τη Ρομαντική Αγάπη και τη συντροφική, με σεβασμό, Πραγματική Αγάπη.

Η Αγάπη με Πάθος περιέχει έντονα συναισθηματικά στοιχεία, μια φυσιολογική ενεργοποίηση και μια δυνατή σεξουαλική έλξη. Είναι παράλογη και εξιδανικεύει το σύντροφο. Η επιθυμία να βρίσκεται κάποιος διαρκώς μαζί με τον σύντροφο του είναι έντονη και μπορεί να συγκριθεί με μια εξάρτηση. Αυτή η μορφή της αγάπης είναι μόνο μικρής διάρκειας και εμποδίζει το ξεκίνημα μιας σχέσης.

Το επόμενο στάδιο είναι η Ρομαντική Αγάπη, στην οποία οι αξίες και οι θετικές πλευρές προσφέρονται με μια τάση εξιδανίκευσης, η σεξουαλική επιθυμία, όπως και η συμπάθεια και η εμπιστοσύνη, είναι πολύ σημαντικά. Πολλές φορές, είναι αυτή η φάση που οδηγεί στο ξεκίνημα ενός γάμου.

Η Πραγματική Αγάπη διατυπώνεται από την οικειότητα με το ταίρι και το συναίσθημα της στενής επαφής, το «αυτό-άνοιγμα» και την αλληλοκατανόηση. Η σεξουαλικότητα παίζει έναν δευτερεύοντα ρόλο, και αντί αυτής, κεντρική είναι έννοιες όπως η φροντίδα, η αποδοχή και η ανοχή. Η πραγματική αγάπη είναι αυτή που κυριαρχεί στις μακροχρόνιες σχέσεις. Αυτή η μεταβολή του πάθους σε συντροφικότητα δεν είναι υποτιμητική. Επίσης και μια μακροπρόθεσμη σχέση μπορεί να είναι πλημμυρισμένη από ρομαντική αγάπη, ακόμα και με διακυμάνσεις στην πορεία.

Στις περιπτώσεις που ο γάμος κλυδωνίζεται είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει η σχέση, αν κρατιέται μόνο από σκοπιμότητα, σε ένα επίπεδο στο οποίο η συντροφικότητα, η φροντίδα και η σεξουαλικότητα, όπως και η από κοινού ζωή, να ξαναγίνουν σημαντικά.

Γάμος και αγάπη

Αφού με τη βοήθεια της ψυχολόγου μας ξεκαθαρίσαμε τι σημαίνει Αγάπη και πώς λειτουργεί, ας δούμε πρακτικά πώς μπορεί να διατηρηθεί.

Δείξε την αγάπη σου όπως την αντιλαμβάνεται ο/η σύντροφός σου
Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε την αγάπη μας όπως μπορεί να την αντιληφθεί το ταίρι μας. Για παράδειγμα: Πριν την έξοδο θέλει η σύζυγος να ακούει πόσο γοητευτική είναι; Ή να ακούσει ένα μπράβο για το ωραίο γεύμα που το ετοίμασε; Ας το κάνει ο σύζυγός της. Εκείνος θέλει να έχει χρόνο για να δει ένα ματς με τους φίλους του ή να ακούσει πόσο καλός οδηγός είναι; Ας το κάνει η σύζυγός του.

Δηλαδή, δείξτε την αγάπη σας καλύπτοντας την πρωταρχική ανάγκη του συντρόφου σας.
Είδατε πόσο εύκολο είναι εκφράσουμε το «σ΄ αγαπώ»: Απλά εκφράζοντάς το με τα λόγια ή τις πράξεις που είναι σημαντικά για τον άλλον.





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΧΕΣΕΙΣ
  • 7.575 επισκέπτες !