• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Γάμος και παράδοση σε όλο τον κόσμο…

Γάμος και παράδοση σε όλο τον κόσμο…

Γάμος και παράδοση σε όλο τον κόσμο…

Τα έθιμα από άκρη σε άκρη της γης, αποδεικνύουν πως ο γάμος αποτελεί το μεγαλύτερο…γλέντι. Τα έθιμα που τηρούνται ακόμη στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη, είναι άλλες φορές απίστευτα, άλλες εντυπωσιακά και άλλες πάλι ίσως και αστεία. Ωστόσο αποτελούν την πιο ζωντανή απόδειξη για την παράδοση και την κουλτούρα του κάθε λαού. Αν λοιπόν σας αρέσουν τα ταξίδια ελάτε μαζί μας να ταξιδέψουμε από βορρά σε νότο και από δύση σε ανατολή και να γνωρίσουμε τα σχετικά με το γάμο έθιμα κάνοντας όλοι την ίδια ευχή:

ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ!!

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ: Οι νεόνυμφοι της βορείου Αμερικής, κρατάνε στην κατάψυξη το τελευταίο κομμάτι της γαμήλιας τούρτας, για να το γευτούν στην πρώτη τους επέτειο και να αναπολήσουν έτσι την γλύκα της πρώτης τους νύχτας. Οι Ιθαγενείς τώρα, έχουν το νερό στην γαμήλια τελετή τους σαν σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας. Το ζευγάρι λοιπόν πλένει σχολαστικά τα χέρια του με νερό, για να εξαγνίσει …τις παλιές αγάπες, και τα κακά πνεύματα.

ΒΙΕΤΝΑΜ: Την ημέρα του γάμου, η πεθερά επισκέπτεται το σπίτι της νύφης και της προσφέρει μια ρόζ κιμωλία που συμβολίζει ένα ανέφελο μέλλον, και ένα φυτό που συμβολίζει τον σεβασμό. Μετά το τέλος της τελετής, ακολουθούν δύο πάρτι. Ένα της οικογένειας της νύφης, και ένα άλλο των συγγενών του γαμπρού.

ΚΙΝΑ: Το ζευγάρι δεν παντρεύεται ποτέ ολόκληρες ώρες αλλά μισές (π.χ 17:30), για να κορυφώνεται η ευτυχία του καθώς οι δείκτες του ρολογιού θα ανεβαίνουν προς τα επάνω.. Οι δε γυναίκες συγγενείς, προσφέρουν στην νύφη κόκκινα τσαντάκια με χρυσαφικά σαν δείγμα κύρους και ευημερίας.

ΚΟΡΕΑ: Παλιότερα ο γαμπρός πήγαινε να πάρει την νύφη καβάλα σε ένα ολόλευκο άλογο. Αργότερα πάπιες που συμβολίζουν την ζωή, συνόδευαν την γαμήλια τελετή.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Ο γάμος γίνεται στο σπίτι του γαμπρού ή της νύφης, και για να έχει η τελετή μουσική υπόκρουση από την φύση, ο κήπος ή η αυλή είναι γεμάτη από σήμαντρα. Η νύφη είναι ντυμένη στα λευκά, συμβολίζοντας τον θάνατο της παρθενικής ζωής της, και στο κεφάλι της φοράει ένα μαντήλι το οποίο θεωρούν πως κρύβει τα κέρατα της ζήλιας που πιστεύουν πως βασανίζει την κάθε γυναίκα.

ΤΖΑΜΑΙΚΑ: Οι νεόνυμφοι στέλνουν στους συγγενείς και φίλους που δεν μπόρεσαν να παραστούν στην τελετή κομμάτια της γαμήλιας τούρτας , που είναι φτιαγμένη από φρούτα και ρούμι.

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ: Ο γαμπρός χαρίζει στον πεθερό του ένα δόντι φάλαινας, σύμβολο σθένους, αφθονίας και ανδρισμού, για να του δείξει πως η κόρη του έχει πέσει σε …καλά χέρια !!

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Η νύφη πετά την ανθοδέσμη στις φίλες της που είναι ακόμη ανύπαντρες και ο γαμπρός πετά αντίστοιχα στους ανύπαντρους φίλους του την καλτσοδέτα της νύφης που συμβολίζει την ζώνη της ευτυχίας.Στην δεξίωση που ακολουθεί πάνω από την κεντρική είσοδο, κρέμονται καμπανάκια με ρύζι. Εκεί από κάτω το ζευγάρι θα δώσει το πρώτο του φιλί συντροφιά με τους καλεσμένους που κουνάνε τα καμπανάκια για να χυθεί το ρύζι, συμβολίζοντας έτσι πολλούς απογόνους και πλούτο.

ΜΕΞΙΚΟ: Με ένα κομποσκοίνι τεράστιο τυλίγουν από του ώμους το ζευγάρι που συμβολίζει την παντοτινή τους ένωση και προστασία. Μετά την τελετή οι καλεσμένοι δένουν το ανδρόγυνο με ένα στεφάνι από λουλούδια κόκκινα, και όταν χορέψουν τον πρώτο τους χορό, όλοι πιάνονται από τα χέρια και σχηματίζουν γύρω τους μια καρδιά.

ΑΓΓΛΙΑ: Η νύφη στο στρίφωμα του νυφικού της κεντάει ένα σύμβολο καλοτυχίας, όπως είχαν παλιά οι βασίλισσες, ενώ στα χωριά πηγαίνει στην εκκλησία συνοδευόμενη από τους συγγενείς της, και ένα μικρό κοριτσάκι που ραίνει με λουλούδια το δρόμο της για να έχει βίο ανθόσπαρτο.

ΙΤΑΛΙΑ: Ο γαμπρός έχει μαζί του την ώρα της τελετής ένα σίδερο για να διώξει το κακό μάτι, και την ώρα της δεξίωσης σπάει πιάτα μαζί με την νύφη.. στο τέλος όσα περισσότερα σπασμένα κομμάτια μαζέψουν τόσα περισσότερα χρόνια ευτυχισμένου γάμου θα έχουν.

ΒΕΛΓΙΟ: Οι νύφες στο Βέλγιο κεντούν το όνομά τους σε ένα μαντήλι που το έχουν μαζί τους στην τελετή το οποίο μετά το γάμο τους το κάνουν κάδρο για να το παραδώσουν στην επόμενη κοπέλα της οικογένειας που θα παντρευτεί.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο γαμπρός δίνει στην νύφη νομίσματα για γούρι και εκείνη με την σειρά της 3 ή 7 μαντήλια. Μετά τον γάμο οι καλεσμένοι δίνουν χρήματα στην νύφη για να τους επιτρέψει να την φιλήσουν…

ΚΥΠΡΟΣ: Την ώρα του πρώτου χορού των νεονύμφων, συγγενείς και φίλοι καρφιτσώνουν στα ρούχα τους όσα περισσότερα χρήματα μπορούν σαν βοήθεια για το ξεκίνημα της νέας τους ζωής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο γαμπρός πατάει το νυφικό για να δείξει στην νύφη ότι κυριαρχεί στη σχέση, και εκείνη με την σειρά της του πατάει το πόδι αποδεικνύοντας την ελεύθερη βούλησή της. Στην διάρκεια της δεξίωσης ο κουμπάρος συνήθως κλέβει την νύφη, την οδηγεί σε ένα μπάρ, και ο γαμπρός πρέπει να τους ανακαλύψει και να πληρώσει τον …λογαριασμό.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η μητέρα της νύφης σηκώνει το πέπλο από το κεφάλι της κόρης της και το τοποθετεί στο κεφάλι της παρανύμφου. Εκείνη καθώς χορεύει με τον κουμπάρο το δίνει στην επόμενη, καθώς υπάρχουν πολλές και συμβολίζουν τους φύλακες άγγελους των νεονύμφων. Όταν τελειώσει το γλέντι, η νύφη πρέπει να πιει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί χωρίς να στάξει ούτε μια σταγόνα πάνω της.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Οι νύφες στην Σουηδία φορούν 3 βέρες. Την μία για τον γάμο, την άλλη για την μητρότητα και την τρίτη για την πίστη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Από πολύ μικρές οι κοπέλες στην Ρουμανία και συγκεκριμένα από μόλις 6 ετών αρχίζουν να μαζεύουν την προίκα τους, την οποία και εκθέτουν την χρονιά που θα παντρευτούν στο νυφοπάζαρο που γίνεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Στην δεξίωση η νύφη δένει ένα μαντήλι στο κεφάλι, παίρνει ένα σκουπόξιλο, και καθώς ανοίγει τον χορό σκουπίζει για να διώξει τα κακά πνεύματα.

ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Στην δεξίωση η νύφη χορεύει έχοντας στο κεφάλι ένα κινέζικο πιάτο δώρο από την πεθερά της. Λένε πως σε όσα κομμάτια σπάσει το πιάτο, τόσα παιδιά θα κάνουν.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Μετά την γαμήλια τελετή οι συγγενείς και φίλοι γεμίζουν τα παπούτσια της νύφης με χρήματα και εκείνος που θα προσφέρει τα περισσότερα θα χορέψει και πρώτος μαζί της.

ΙΝΔΙΑ: Μετά την τελετή ο αδερφός του γαμπρού ή κάποιος άλλος στενός συγγενής ραίνει το ζευγάρι με λουλούδια για νε διώξει το κακό και να το κρατήσει μακριά. Στούς νεόνυμφους προσφέρουν γλυκά για γλυκιά ζωή, αυγά για να είναι γόνιμοι και χρήματα για ευημερία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Οι γονείς έξω από το σπίτι της νύφης κρεμούν αμέτρητα λαμπιόνια για να είναι ο δρόμος της φωτεινός, ενώ την ώρα που εγκαταλείπει το πατρικό της της φορούν στο κεφάλι το Ιερό Κοράνι.

ΜΑΡΟΚΟ: Ένα τελετουργικό μπάνιο κάνει η νύφη 5 μέρες πρίν τον γάμο όπου οι φίλες της της ζωγραφίζουν με χένα τα χέρια και τα πόδια της. Πριν μπει στο καινούργιο της σπίτι μετά το τέλος της τελετής, κάνει 3 γύρους γύρω από αυτό, γιατί θεωρείται φύλακας της εστίας της.

ΕΛΛΑΔΑ: Στην χώρα μας πάλι σε κάποιες περιοχές υπάρχει το έθιμο όταν η νύφη εγκαταλείπει το πατρικό της να κόβει μια πίτα πάνω από το κεφάλι της να πετάει ένα κομμάτι στα κεραμύδια του πατρικού της και να μοιράζει την υπόλοιπη σε αυτούς που την συνοδεύουν στην εκκλησία. Μετά το τέλος της τελετής το ζευγάρι πριν περάσει την πόρτα του νέου του σπιτιού πατάει ένα σίδερο για να είναι σιδερένιοι, σπάει ένα ρόδι για τύχη, και η πεθερά της νύφης τους προσφέρει από μία κουταλιά μέλι για να έχουν γλυκιά ζωή…..





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 14.827 επισκέπτες !