• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Διατροφή για άμυνα και ενέργεια

Διατροφή για άμυνα και ενέργεια

Aν ο γάμος που οργανώνετε αλλά και οι αυξημένες επαγγελματικές σας υποχρεώσεις σας έχουν εξαντλήσει, θε πρέπει να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας με τις κατάλληλες τροφές.

Πολύ σημαντική για την άμυνα του οργανισμού στις μολύνσεις αλλά και τις ιώσεις είναι η βιταμίνη Α που υπάρχει στα ψάρια, το γάλα, το αυγό και σε όλα τα πράσινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Το κοτόπουλο, το κρέας, τα δημητριακά, τα όσπρια, το ψάρι, το γάλα, το τυρί, ο κρόκος του αυγού κ.α. είναι πλούσια σε βιταμίνες Β3 ( προφυλάσσει από μολύνσεις ), Β6 (συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος ), Β12 ( σημαντική για την παρασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων ).

Η βιταμίνη C που βοηθά τα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να μεταφερθούν στο σημείο που βρίσκονται οι παθογόνοι εισβολείς και να τους εξουδετερώσουν, είναι απαραίτητη για την σύσταση κολλαγόνου ( για αυτό και την συναντάμε πολλές φορές και στα συστατικά κρεμών προσώπου ) και συμβάλλει στη διατήρηση γερών οστών, δοντιών και δέρματος. Την βρίσκουμε στα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα ( πορτοκάλια, λεμόνια ) στις πιπεριές, τις ντομάτες, τα καρότα κ.α.

Η βιταμίνη Ε εμποδίζει την οξείδωση των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθά στο κυκλοφορικό, στην μείωση της χοληστερίνης και συντελεί στην γονιμότητα και καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ακόμη δίνει λάμψη και ελαστικότητα στο δέρμα και υπάρχει στο ελαιόλαδο, το σιτάρι, στο καλαμπόκι, στη σόγια, τους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο.

Στο κόκκινο κρέας, το συκώτι, το σπανάκι, τις φακές, τα πορτοκάλια, τα προϊόντα ολικής άλεσης κ.τ.λ. συναντάμε τον σίδηρο, απαραίτητο μέταλλο για την αποφυγή της αναιμίας, της κούρασης και της εξάντλησης. Είναι απαραίτητο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μυοσφαιρίνης και των ενζύμων που ευθύνονται για την μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και στους μύες.

Ο ψευδάργυρος είναι το μέταλλο που συναντάμε στο κρέας, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, τα δημητριακά, τα πράσινα λαχανικά και το κοτόπουλο, και ενεργεί κατά των λοιμώξεων εκείνων του αναπνευστικού.

Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για την διατήρηση της ισορροπίας του νευρικού συστήματος καθώς επίσης και την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Η έλλειψή του προκαλεί κράμπες, ταχυπαλμίες και μυϊκούς πόνους. Το συναντάμε στο αναποφλοίωτο ρύζι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, το κακάο, το σουσάμι, τα καρότα, τον μαϊντανό, τις μπανάνες και τα φασόλια.

Έτσι λοιπόν θα ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας και θα νιώσετε γεμάτες ενέργεια σε μια περίοδο που σας χρειάζεται:

Αν προσθέσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά.

Αν τρώτε πρωινό με δημητριακά ολικής άλεσης πλούσια σε βιταμίνες και με ενέργεια αρκετή για να ξεκινήσει η δύσκολη μέρα σας.

Αν επιλέγετε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας με φυσική πλούσια γεύση και όλα τα θρεπτικά συστατικά τους .

Αν κοιμάστε αρκετά, γιατί ο βραδινός ύπνος βοηθά στην αποταμίευση ενέργειας.

Αν ασκείστε καθημερινά ( έστω και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα σας κάνει καλό ).

Αν πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την μέρα, που ενυδατώνει το σώμα και χαρίζει ευεξία.

Αν αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά στο καθημερινό σας διαιτολόγιο ( όπως το τσάι, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά κ.α. ), κάτι που θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανταπεξέλθει στο stress των ημερών.





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 9.830 επισκέπτες !