• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Παιδικό δωμάτιο – χρώματα

Photo Credit: www.ideidesign.com

Photo Credit: www.ideidesign.com

 

Παιδικό δωμάτιο – χρώματα:

Είναι ευχάριστο για τους γονείς να προσπαθούν να μεταμορφώσουν ένα δωμάτιο του σπιτιού τους σε ένα χώρο ιδανικό για να φιλοξενήσει το πιο πολύτιμο μέλος της οικογένειας… το παιδί τους, που θα αποτελέσει για εκείνο το μέρος όπου θα παίζει, θα ξεκουράζεται , θα διαβάζει, θα κάνει όνειρα, θα κρύβει τις ανησυχίες του και γενικά θα είναι το μικρό του καταφύγιο από την στιγμή που θα έρθει στον κόσμο έως την μέρα που θα ανοίξει τα φτερά του και θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε ένα παιδικό δωμάτιο μοναδικό για το μωρό σας ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί σε μια παλέτα χρωμάτων και να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει στο δικό σας γούστο. Όπως θα έχετε ακούσει πολλοί από εσάς, το χρώμα στο παιδικό δωμάτιο συμβάλλει στη νοητική εξέλιξη του μωρού και φυσικά επηρεάζει την ψυχολογία και την διάθεσή του. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κατά τους πρώτους 2 μήνες της ζωής του μπορεί να ξεχωρίσει μόνο το λευκό, το μαύρο και το κόκκινο ενώ μετά τους 3 μήνες μπορεί να ξεχωρίσει τα περισσότερα χρώματα.

Tο λευκό χρώμα μπορεί να καλύψει την μεγαλύτερη επιφάνεια των τοίχων και να δείχνει μεγαλύτερος και πιο φωτεινός ο χώρος, με χρωματιστά διακοσμητικά στοιχεία που θα σπάνε την μονοτονία και θα κλέβουν την παράσταση. Αν τώρα το δωμάτιο είναι πολύ μεγάλο και θέλετε να μειώσετε το μέγεθός του και να το κάνετε πιο ζεστό, επιλέξτε γήινα χρώματα, χρησιμοποιήστε ταπετσαρίες στον τοίχο με μεγάλα σχέδια και δώστε στο ταβάνι μια πιο σκούρα απόχρωση απ’ ότι στον υπόλοιπο χώρο.

Για να δώσετε περισσότερο φως στο χώρο διακοσμήστε τον με καθρέπτες που αντανακλούν και διαχέουν το ηλιακό φως. Για χαλάρωση ιδανικό είναι το απαλό ροζ και γαλάζιο ενώ το απαλό κίτρινο, το μπεζ το καραμελέ ηρεμούν. Οι λάτρεις της ταπετσαρίας επιλέξτε εκείνη που θεωρείτε πως θα χαρίσει ζωντάνια στον χώρο, σε συνδυασμό πάντα με το μέγεθος του παιδικού δωματίου.

Έτσι αν το δωμάτιο είναι μικρό καλό θα ήταν να επιλέγατε μια ταπετσαρία με μικρά σχέδια ή μια μπορντούρα που θα κολλήσετε πάνω στους μονόχρωμους τοίχους σχεδόν στο μέσο τους. Επιλέξτε ταπετσαρίες με μεγάλα σχέδια μόνο αν το δωμάτιο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αποφύγετε να αποκτήσει το παιδάκι σας το αίσθημα της κλειστοφοβίας. Φροντίστε τα σχέδια να είναι απλά γιατί τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια ο ρόλος του παιδικού δωματίου είναι να κάνει το μωράκι σας να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται σε έναν χώρο που θα αισθάνεται ασφάλεια και ηρεμία.

Αν σας αρέσει το παιχνίδι με τα χρώματα τολμήστε τους συνδυασμούς αλλά με μέτρο και μελέτη ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μερικοί συνδυασμοί που ίσως σας βοηθήσουν στην επιλογή σας θα μπορούσαν να είναι:

•ροζ – σομόν – λιλά
•κίτρινο – λαχανί – λάιμ
•γαλάζιο – βεραμάν – λαχανί

Τα πιο ιδανικά χρώματα και τα πιο αγαπητά για ένα παιδικό δωμάτιο είναι:

•Λαχανί, γαλάζιο, βεραμάν, τυρκουάζ, λιλά, λάιμ ( ψυχρά χρώματα )
•Εκρού, ιβουάρ, μπεζ, μελί, απαλό γκρι, ανοιχτό σοκολά ( γήινα χρώματα )
•Ροδακινί, φραουλί, σομόν, απαλό πορτοκαλί, απαλό φούξια, απαλό κίτρινο, ροζ ( θερμά χρώματα )

Επιλέξτε εκείνο που θα δημιουργήσει το παραμυθένιο σκηνικό για το μωράκι σας και μην αγχώνεστε αργότερα το ίδιο το παιδί σας θα έχει άποψη και θα σας οδηγήσει στην επιλογή χρωματικών αποχρώσεων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του για έναν χώρο που θα αποτελεί το μικρό του βασίλειο όπου εκεί θα … κυβερνά και θα περνά ατελείωτες ώρες χαράς, δημιουργίας και χαλάρωσης.





Δείτε Ακόμη