• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Πολιτικός γάμος

Ο πολιτικός γάμος τελείται από τον δήμαρχο ή από τον πρόεδρο της κοινότητας, ή ακόμη από τον νόμιμο αναπληρωτή τους. Αν ο πολιτικός γάμος γίνει από όργανο το οποίο είναι αναρμόδιο και δεν αναπληρώνει νόμιμα τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας, είναι ανυπόστατος.

Ο χώρος τώρα που θα πραγματοποιηθεί η τελετή μπορεί να είναι εσωτερικός ή εξωτερικός και την διακόσμησή της αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι του δήμου. Αν πάρετε ειδική άδεια από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, τότε ο γάμος σας μπορεί να γίνει και στο σπίτι σας. Στην Αθήνα πάντως συνηθίζεται ο πολιτικός γάμος να πραγματοποιείται στο γραφείο του δημάρχου. Την ημέρα του γάμου θα πρέπει να παρευρίσκονται 2 μάρτυρες ενήλικες μαζί με τις ταυτότητές τους, που θα σταθούν ο ένας δεξιά και άλλος αριστερά απ’το ζευγάρι. Η νύφη δεν χρειάζεται να φορά νυφικό και θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα επιτραπεί η κοπή γαμήλιας τούρτας σε δημοτικό χώρο.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ

Το δικαίωμα να παντρευτούν με πολιτικό γάμο το έχουν μόνο άτομα που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια. Διαφορετικά θα χρειαστεί η συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων.

Δεν μπορούν να παντρευτούν όσοι βρίσκονται υπό δικαστική εποπτεία, παρά μόνο μετά από συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη τους. Ακόμη δεν μπορούν να παντρευτούν αν έχουν συγγένεια εξ αίματος έως 4ου βαθμού και έως 3ου αν πρόκειται για συγγένεια εξ αγχιστείας. Αν τέλος ο ένας από τους 2 είναι αλλοδαπός, θα πρέπει να καταθέσει στον δήμο βεβαίωση της προξενικής αρχής, μεταφρασμένη και επικυρωμένη από το υπουργείο εξωτερικών, όπου θα πιστοποιείται η ταυτότητα και θα βεβαιώνεται ότι δεν υφίσταται νομικά κωλύματα.

Αποφασίστε λοιπόν σε πιο δημαρχείο θέλετε να γίνει ο γάμος σας επιλέγοντας ανάμεσα στον τόπο κατοικίας του ενός εκ των δυο. Κλείστε ημερομηνία και να ξέρετε ότι συνήθως οι πολιτικοί γάμοι γίνονται καθημερινές και όχι Κυριακή ή επίσημη αργία. Δημοσιεύστε την αγγελία γάμου σας σε εφημερίδα της περιοχής σας και προσέξτε γιατί για να είναι έγκυρη θα πρέπει να δημοσιευτεί τουλάχιστον 15 μέρες πριν την τελετή και όχι περισσότερο από 3 μήνες. Θα χρειαστεί να προσκομίσετε και οι δυο σας ληξιαρχική πράξη γέννησης και μια δήλωση του νόμου Ν.1599/89 στην οποία θα αναφέρεται ο τόπος κατοικίας σας και θα βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό κόλλημα. Επίσης θα αναφέρεται αν πρόκειται για πρώτο γάμο γιατί αν είναι ο δεύτερος τότε θα χρειαστεί το διαζύγιο και έγγραφο της Αρχιεπισκοπής όπου θα βεβαιώνει την λύση του προηγούμενου γάμου.

Ακόμη θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικό στοιχείο κατοικίας όπως έναν λογαριασμό ΟΤΕ, ή ΕΥΔΑΠ ή ΔΕΗ καθώς επίσης και το φύλλο της εφημερίδας στην οποία δημοσιεύτηκε η αγγελία του γάμου. Θα συμπληρώσετε μια αίτηση η οποία θα εκδοθεί σε 8 μέρες περίπου και θα αφορά την χορήγηση της άδειας γάμου. Όταν την παραλάβετε μαζί με ένα παράβολο από την εφορία θα τα προσκομίσετε στον Δήμαρχο που θα σας παντρέψει. Μέσα σε 40 μέρες από τον γάμο θα πρέπει να καταθέσετε στο ληξιαρχείο της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε ο γάμος επικυρωμένο αντίγραφο της πράξης το οποίο ισχύει και αν σκοπεύετε να κάνετε και θρησκευτικό γάμο.





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 29.061 επισκέπτες !