• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Πως μπορεί να πετύχει ο 2ος γάμος

Ένας δεύτερος γάμος ανοίγει την πόρτα για μια νέα ζωή, που πρέπει να είναι απαλλαγμένη από την αποτυχία του πρώτου για να οδηγήσει στην ευτυχία

Ο δεύτερος γάμος είναι πλέον διαδεδομένος θεσμός στη χώρα μας. Ετησίως, περίπου, 7.000 άνδρες και 6.500 γυναίκες προχωρούν σε δεύτερο γάμο. Η συναισθηματική επένδυση είναι βεβαρημένη με την ελπίδα ότι «όλα θα είναι καλύτερα και αυτή τη φορά θα πετύχει». Η τυχόν αποτυχία θα ήταν εξαιρετικά επώδυνη αφού θα έρθει να επιδεινώσει την πρώτη. Το γεγονός ότι οι άνδρες συνάπτουν ευκολότερα δεύτερο γάμο εξηγείται εύκολα. Η ύπαρξη των παιδιών και η επιμέλεια, από πλευράς της μητέρας, είναι ο πρώτος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αυτή τη μεγάλη απόφαση να δεσμευθεί ξανά μία χωρισμένη γυναίκα. Στην Ελλάδα η επιμέλεια των παιδιών ανατίθεται στη μητέρα σε ποσοστό 98%.
Από την άλλη, για τον νέο σύζυγο, τις περισσότερες φορές που υπάρχουν ανήλικα παιδιά, η απόφαση να παντρευτούν μια χωρισμένη γυναίκα συνεπάγεται τον ρόλο του υποκατάστατου του πατέρα, κάτι που ανησυχεί τη μητέρα των παιδιών. Όσο για τα παιδιά….σε αρκετές περιπτώσεις δέχονται δύσκολα την νέα παρουσία στην οικογένεια, καθώς πιστεύουν ότι τους «κλέβει» το ενδιαφέρον της μαμάς και ότι «το παίζει» μπαμπάς. Αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, ευτυχώς, μια και συνήθως βρίσκονται γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών και του νέου συζύγου για μία αρμονική συμβίωση.

Πως μπορεί να πετύχει ο 2ος γάμος

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, είναι πιο αδύναμοι και ανασφαλείς συναισθηματικά. Φοβούνται περισσότερο τη μοναξιά και οδηγούνται ευκολότερα στα σκαλιά της εκκλησίας για δεύτερη φορά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα του δεύτερου και κάθε επόμενου γάμου πηγάζουν από τη διαχείριση των παιδιών και από την εμπειρία της προηγούμενης σχέσης που πολλές φορές δηλητηριάζει τη νέα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί οι αδυναμίες και  τα λάθη που οδήγησαν στο διαζύγιο.

Η επιτυχία του δεύτερου γάμου είναι ζητούμενο αλλά και δεδομένο όταν οι δύο νέοι σύζυγοι προχωρήσουν έχοντας υπόψη τα εξής:

 

  • 1. Η αγάπη είναι απαραίτητη

Είναι πλέον αυτονόητο ότι η αγάπη για τον άλλον είναι ο κύριος συνδετικός κρίκος μεταξύ δύο ανθρώπων που αποφασίζουν να παντρευτούν. Πρέπει και τα δύο μέλη να είναι έτοιμα να αγαπήσουν τόσο τον νέο σύντροφο όσο και τα παιδιά του. Σε μια εξελιγμένη, πλέον, κοινωνία τα αρνητικά στερεότυπα «κακιά μητριά» και «κακός πατριός» δεν έχουν θέση. Οι ανώτεροι άνθρωποι έχουν αγάπη, στοργή και τρυφερότητα για να προσφέρουν τόσο στον σύντροφό τους όσο και στα υπόλοιπα μέλη από την προηγούμενη οικογένειά του.

  • 2. Η προηγούμενη σχέση πρέπει να έχει ξεπεραστεί

Για να πετύχει μία σχέση, τόσο σοβαρή, απαιτείται να έχουν κλείσει τυχόν πληγές από την προηγούμενη και  να είναι έτοιμο, το κάθε μέλος, να δοθεί ολοκληρωτικά στη νέα σχέση. Η αποτυχία και ο ψυχικός πόνος οφείλουν να  ανήκουν στο παρελθόν κι αν κλειστεί αυτό το κεφάλαιο, τότε  ένα νέο μπορεί να ανοιχτεί και να υπογραφεί από την αρμονία και την ευτυχία. Οι φόβοι και  η ανασφάλεια για τυχόν αποτυχία της επόμενης σχέσεις  λειτουργούν μόνο αρνητικά. Το αντίδοτο είναι η προσπάθεια, η πίστη και η αφοσίωση.  Βαρύ φορτίο, όμως, είναι και η διαρκής σύγκριση με τον ή την πρώην. Αν κάποιος πιστεύει ότι χρειάζεται χρόνο για να ξεπεράσει τον προηγούμενο γάμο του, καλύτερα να περιμένει μέχρι να νιώσει συναισθηματικά ώριμος. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει ο καθένας να κοιτάξει προσεκτικά προς τα πίσω  ώστε να εντοπίσει τα λάθη του, τις παραλείψεις και τις αιτίες που οδήγησαν στο πρώτο διαζύγιο και να προσπαθήσει να τα αποφύγει στον δεύτερο γάμο.

  • 3. Μόνο ο έρωτας δεν αρκεί για να πετύχει ο δεύτερος γάμος

Ο έρωτας είναι προϋπόθεση για να πετύχει ο γάμος αλλά δεν αρκεί, αφού ως γνωστό «ο έρωτας περνάει». Θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί εκ των προτέρων στέρεες βάσεις αλληλοσεβασμού, επίγνωσης, ειλικρίνειας, κοινών στόχων, καλής επικοινωνίας ίσως και με μία δοκιμαστική συγκατοίκηση. Η απόφαση για τον δεύτερο γάμο δεν πρέπει να παρορμητική αφού πρόκειται για μια πολύπλοκη και απαιτητική σχέση ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση ο δεύτερος γάμος είναι μια πρόκληση πιο πολύπλοκη από ότι ο πρώτος. Είναι όμως μία ευκαιρία για μια νέα ευτυχισμένη ζωή. Αξίζει η προσπάθεια!





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 8.016 επισκέπτες !