• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Ο γάμος είναι το πέρασμα του κοριτσιού στην «ενήλικη» ζωή. Μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με σύνεση και να περιέχει αγάπη και από τις δύο πλευρές. Γύρω από αυτόν είναι πλεγμένες χιλιάδες παραδόσεις, ήθη και έθιμα που πολλές φορές περιπλέκουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο.
Ένα από τα πρώτα πράγματα, με τα οποία θα ασχοληθεί η μέλλουσα νύφη είναι το φόρεμα που θα φορέσει, το νυφικό της. Ήταν πάντα έτσι τα πράγματα ανά τους αιώνες;

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Οι περισσότερες παραδόσεις ξεκινούν από την Αρχαία Ρώμη, όπου στην τελετή η νύφη φορούσε λευκό χιτώνα σαν φόρο στον Υμέναιο, το θεό του γάμου και της γονιμότητας.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Και οι αρχαίες Ελληνίδες προτιμούσαν ένα λευκό χιτώνα. Στην συνέχεια προστίθεται το βέλο, το οποίο ήταν τετράγωνο και διάφανο και ένα στεφάνιαπόμυρωμέναάνθη στα μαλλιά. Πλέον το φόρεμα της είναι από λευκή φανέλα ή μουσελίνα. Γύρω από της μέση της έχει ζώνη με σφικτό κόμπο για να διώξει μακριά τα κακά πνεύματα και ο γαμπρός πρέπει συμβολικά να λύσει αυτόν τον κόμπο την πρώτη νύχτα του γάμου.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Το Μεσαίωνα,οι γάμοι μεταξύ των ευγενών είναι περισσότερο μια πολιτική ή οικονομική ένωση παρά γάμοι από αγάπη. Η εμφάνιση της νύφης αντανακλά την κατάσταση της οικογένειας, έτσι όσο πιο πλούσια οικογένεια έχουμε, τόσο πιο πλούσια χρώματα και ακριβά υλικά, όπως γούνα, βελούδο και μετάξι προστίθενται.
Για τις νύφες του Μεσαίωνα, μάλιστα, το χρώμα της αγνότητας δεν ήταν το λευκό, αλλά το μπλε. Πολλές φορές, λοιπόν, το ζευγάρι φορούσε μία μπλε κορδέλα κατά τη διάρκεια του γάμου- έθιμο από το οποίο προκύπτει η παράδοση: η νύφες σήμερα  να φοράνε «κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό και κάτι μπλε».
Στην ίδια περίοδο τα νυφικά φορέματα των απλών χωρικών είναι βαμένα υφάσματα πράσινα ή μπλε.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Το 1300 τα φορέματα είναι ραμένα πολύ σφικτά, με δαντέλα μπρος και πίσω και μακριά σφικτά μανίκια. Ήταν κατασκευασμένα από μεταξωτά μπροκάρ και είχαν χρυσή ζώνη στολισμένη με κοσμήματα.
Η νύφη φορούσε δαχτυλίδι που απεικονίζει αιώνιο όρκο και αληθινή αγάπη, μια καρφίτσα ως δείγμα της αγνότητας της και μια γιρλάντα που φοριέται πάνω από τα μαλλιά και συμβολίζει την αρετή της.

Η πριγκίπισσα Φιλίππα της Αγγλίας καταγράφεται ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που φόρεσε νυφικό όταν, το 1406, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ερρίκο της Δανίας. Το νυφικό της ήταν μια τουνίκ από λευκό σατέν με βελούδο και ερμίνα.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Η πρώτη γαλαζοαίματη που φόρεσε λευκό νυφικό από δαντέλα ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια, στον γάμο της με τον εξάδελφο της πρίγκιπα Αλβέρτο τον Πρώτο το 1840. Η ίδια η βασίλισσα είναι η πρώτη νύφη την ουρά του φορέματος της οποίας κρατούσαν παρανυφάκια.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Στις αρχές του 20ου Αιώνα, αρχίζει η άνθιση της βιομηχανίας των νυφικών που πλέον πλουτίζονται με δαντέλες και πέρλες.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Με το ξέσπασμα του 1ου παγκοσμίου πολέμου, τα νυφικά γίνονται απλούστερα και φανερώνουν την αλλαγή του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Με την περίοδο της μεγάλης κρίσης, οι νύφες φορούν το «καλό» του φόρεμα στο γάμο τους. Πολλές γυναίκες μετά το γάμο βάφουν το λευκό νυφικό τους και το χρησιμοποιούν και στην καθημερινότητα τους.

Το 1956, πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι, παρακολουθούν το γάμο της διάσημης Grace Kelly με τον πρίγκηπα του Μονακό. Το νυφικό της ηθοποιού είναι ένα λευκό φόρεμα με μακριά μανίκια και φουσκωτή φούστα, φτιαγμένη από 25 μέτρα ταφτά και μετάξι, τούλι και δαντέλα. Φορούσε καπέλο τύπου Ιουλιέτα διακοσμημένο με μαργαριτάρια, άνθη πορτοκαλιού και ένα πέπλο 90 μιλίων τούλι. Όπως και ο γάμος της Βασίλισσας Βικτωρίας πριν από αυτήν, ο γάμος της Princess Grace έθεσε την τάση για την επόμενη δεκαετία και τα μεγάλα λευκά νυφικά.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Νυφικό- σταθμός στην ιστορία της μόδας είναι αυτό που φοράει η Jacqueline Bouvier, στον γάμο της με τον John F. Kennedy, το 1953.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Στα 60’s οι νύφες της εποχής τολμούν να φορέσουν μίνι ακόμα και στον γάμο τους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Mia Farrow στον γάμο της το 66, με τον Frank Sinatra.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Νύφη που αποτελεί σημείο αναφοράς, μέχρι και σήμερα, με την επιλογή της είναι η Bianca Jagger που, στον γάμο της με τον frontman των Rolling Stones επέλεξε να εμφανιστεί με λευκό κοστούμι.

Το Νυφικό και η Ιστορία του

Σήμερα στις διεθνείς πασαρέλες, τα νυφικά φορέματα παρουσιάζονται με ανοιχτό καρέ και ντεκολτέ για να κάνουν την νύφη πιο θηλυκή και sexy, απλά ξεκινήστε τουλάχιστον έξι μήνες πριν την μεγάλη μέρα, για να ανακαλύψετε και να αποκτήσετε αυτό που θα κάνει το όνειρο πραγματικότητα και την εμφάνισή σας ξεχωριστή!





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 4.471 επισκέπτες !