• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

Το παρελθόν και το παρόν του αρραβώνα

Από πολύ παλιά ο αρραβώνας αποτελούσε την γέφυρα που οδηγούσε το ερωτευμένο ζευγάρι στο γάμο.
Βέβαια το << ερωτευμένο >> είναι σχετικό γιατί τις περισσότερες φορές οι γνωριμίες γίνονταν με συνοικέσιο οπότε ο αρραβώνας ήταν μια επίσημη δέσμευση, κατά την διάρκεια της οποίας υπήρχε χρόνος να γνωριστούν μεταξύ τους οι δύο νέοι πριν προχωρήσουν στο τελευταίο σκαλοπάτι δηλαδή το γάμο.

Οι αρραβώνες γινόταν στο σπίτι σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, πολλές φορές με την παρουσία ιερέα, που ευλογούσε τους νέους και τις βέρες, που φορούσαν στο αριστερό τους χέρι. ( Αν δεν ήθελαν να αγοράσουν τις βέρες από τόσο νωρίς τότε ο μελλοντικός γαμπρός στόλιζε το χέρι της νύφης με ένα δαχτυλίδι συνήθως μονόπετρο). Έπειτα όλοι έδιναν τις ευχές τους και χρύσωναν την κοπέλα και το παλικάρι. Ακολουθούσε το κέρασμα και έπειτα το τραπέζι των αρραβώνων.

Σήμερα πια το ζευγάρι τις περισσότερες φορές συζεί για αρκετό χρονικό διάστημα και από την αρχή σχεδόν της σχέσης του. Έτσι ο αρραβώνας δεν είναι τόσο απαραίτητος για να γνωριστούν καλύτερα. Έπειτα οι καταστάσεις είναι τέτοιες που πολλές φορές προτιμούν να κάνουν έναν πιο πλούσιο γάμο, από το να ξοδέψουν χρήματα στους αρραβώνες. Βέβαια υπάρχουν ακόμη και οι πιστοί στην παράδοση που θέλουν να ζήσουν το κάθε στάδιο πριν τον γάμο και μπορούν να απολαύσουν και να γιορτάσουν την κάθε στιγμή, φτιάχνοντας ένα πλούσιο άλμπουμ με όμορφες αναμνήσεις και εικόνες που θα μαρτυρούν τον έρωτά τους.





Δείτε Ακόμη





  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΕΘΙΜΑ
  • 11.117 επισκέπτες !