• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Youtube

5 Βασικές συμβουλές για να βελτιωθεί ο γάμος

Μάθετε πώς θα διατηρήσετε τον γάμο σας ευτυχισμένο βελτιώνοντας τη σχέση σας.

5 Βασικές συμβουλές για να βελτιωθεί ο γάμος

Ο γάμος είναι, αναμφισβήτητα, η πιο σοβαρή σχέση. Είναι σχέση ζωής. Μια σχέση στην οποία επενδύουμε, και πρέπει να επενδύουμε, ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, παρόλο που στην προγαμιαία σχέση όλα φαίνονται πιο μαγικά και τις περισσότερες φορές αρκούν ο έρωτας και το πάθος, η πραγματικότητα, μέσα στον γάμο, μας προσγειώνει κάπως απότομα!
Η καθημερινότητα και όλες οι δυσκολίες της ζωής, που από κοινού πρέπει να αντιμετωπιστούν, «χτυπούν» ύπουλα τη συντροφική σχέση. Κάποιοι κουράζονται και παραιτούνται, βρίσκοντας ως πιο εύκολη λύση το διαζύγιο. Οι πιο γενναίοι προσπαθούν και παλεύουν με τις αντιξοότητες για να διατηρήσουν τον γάμο υγιή και γιατί όχι, πηγή ευτυχίας. Οι άλλοι αφήνουν την αρνητική κριτική, τις υποδείξεις, το κήρυγμα, την επιθετικότητα, το τρίτο άτομο και την απομόνωση να καταστρέψει τη σχέση τους.

«Τα όνειρά μου κόκκινα, – τα όνειρά σου άσπρα, ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουν γίνει ροζ», με τα λόγια αυτά περιγράφει ο Μηλιώκας, απλά και κατανοητά, την επίτευξη της αρμονίας στη σχέση. Είναι άραγε έτσι; Η σχέση είναι μία σύνθεση των δύο σε ένα; Γίνεται αυτό και πώς;

Παρακάτω θα σας δώσουμε τα μυστικά της επιτυχίας μια συζυγικής και όχι μόνο σχέσης.

1) Επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία!
Η καλή επικοινωνία είναι η καλύτερη θεραπεία για κάθε σχέση. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί είναι με τη συζήτηση. Να μάθουμε να ακούμε τι μας λέει το ταίρι μας, με το δικό του ύφος και χωρίς να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Μπορεί να φαίνεται τετριμμένο το «όλα τα προβλήματα λύνονται με τη συζήτηση» όμως είναι η κλασική συμβουλή. Το καλύτερο θα είναι, μάλιστα, να λύνονται άμεσα, μόλις προκύψουν, για να μην δημιουργείται βουβός πόνος ή θυμός που είναι πάντα κακοί σύμβουλοι. Εννοείται ότι κι εμείς πρέπει να εκφράζουμε με σαφήνεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, χωρίς «μπηχτές» και υπονοούμενα.
Αν δυσκολεύεστε στην επικοινωνία με το ταίρι σας, σας δίνουμε μερικά tips για να τη βελτιώσετε.

  • Κρατήστε οπτική επαφή, κοιτάζοντας τον άλλον στα μάτια και δείξτε ενδιαφέρον για αυτά που λέει και με τη στάση του σώματος.
  • Αφήστε τον να μιλήσει χωρίς να τον διακόπτετε.
  • Μην ασκείτε κριτική σε αυτά που λέει και όσο μιλά.
  • Αξιοποιείστε τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη. Κάντε ερωτήσεις για να καταλάβετε καλύτερα τι θέλει να σας πει ή πώς νιώθει ο σύντροφός σας, όταν δεν κατανοείτε κάτι.
  • Φροντίστε να κατανοεί και ο συνομιλητής τι λέτε. Ρωτήστε, στην ανάγκη, εάν κατάλαβε αυτό που είπατε.

Και μην ξεχνάτε! Επικοινωνούμε καλύτερα με τους άλλους, εφόσον έχουμε καλή επικοινωνία με τον εαυτό μας. Να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε πραγματικά, να αντιληφθούμε τις βαθύτερες ανάγκες μας.

2) Δείξτε κατανόηση
«Σε καταλαβαίνω» είναι η φράση κλειδί για να διατηρηθεί μία σχέση υγιής.
Για να εξομαλυνθεί μία προβληματική κατάσταση θα πρέπει να αναπτυχθεί η κατανόηση για τη συμπεριφορά του άλλου. Για να κατανοήσουμε όμως πρέπει να πρώτα να τον ακούσουμε και στη συνέχεια να μπούμε στη θέση του. Προϋπόθεση είναι η αποτελεσματική επικοινωνία και ο σεβασμός για την προσωπικότητα και τις ανάγκες του άλλου. Πολλές φορές η υποχώρηση είναι μία καλή τακτική, αρκεί να γίνεται και από τις δύο πλευρές.

3) Ενθαρρύνετε και επιβεβαιώστε το ταίρι σας.
Σε κάθε προσπάθεια, σημαντική ή ασήμαντη ο ένας οφείλει να στηρίζει τον άλλον, τουλάχιστον ως «ηθικός συμπαραστάτης». Χρήσιμες είναι και οι συμβουλές αλλά όχι με διάθεση ψυχρά καθοδηγητική και με τη λογική «Έτσι πρέπει να το κάνεις» . Η επιβεβαίωση είναι ζητούμενο για να ολοκληρωθεί μία προσωπικότητα και το πρώτο άτομο που προσδοκούμε να μας την προσφέρει είναι ο σύντροφός μας. Ο ένας επιβεβαιώνει τον άλλον και αυτή η αλληλοϋποστήριξη ενδυναμώνει τον δεσμό του ζευγαριού. Επίσης, η υποστηρικτική σχέση είναι σημαντικός παράγοντας για την καλή σεξουαλική ζωή. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να γίνουν τα δύο άτομα, ένα!

5 Βασικές συμβουλές για να βελτιωθεί ο γάμος

4) Δείξτε την αγάπη σας
Για την αγάπη και την τρυφερότητα και τον ρόλο τους στη σχέση είναι περιττό να μιλήσουμε. Θα σας συμβουλέψουμε όμως να εκφράζετε ανοιχτά τα συναισθήματά σας και να μάθετε να δείχνετε την αγάπη σας: Ένα χάδι, ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα, ένα μπράβο για μια επιτυχία και το «σ΄ αγαπώ» δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό «μενού» της σχέσης. Για τους κυρίους της παρέας μας, μία χρήσιμη συμβουλή: Μην ξεχνάτε να λέτε συχνά «Είσαι όμορφη», έστω με τα δικά σας λόγια.
Για τις κυρίες της παρέας: Οι άνδρες είναι σαν τα παιδιά, χρειάζονται φροντίδα και ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε να το δείχνετε, χωρίς όμως να «πνίγετε» τον σύζυγό σας.
Εδώ ταιριάζει και η πρόταση του Χόρχε Μπουκάι: «Αγάπη δεν σημαίνει να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο ούτε να σ’ αγαπώ περισσότερο από τον εαυτό μου. Το θέμα είναι να με σέβεσαι όπως είμαι. Το θέμα είναι να βλέπεις στον έρωτα, να αγαπάς με τα μάτια ανοιχτά».

5) Κτίστε τη μεταξύ σας εμπιστοσύνη
Ένα από το πιο σημαντικά οφέλη του έγγαμη βίου είναι το αίσθημα ασφάλειας, βασικός παράγοντας για να νιώθει ένα άτομο ολοκληρωμένο. Η δέσμευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πίστη και την αφοσίωση. Όταν υπάρχουν αυτά, υπάρχει και εμπιστοσύνη. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των συζύγων, σε όλα τα επίπεδα, είναι πολύ ισχυρό δηλητήριο. Τι πιο φθοροποιό από την καχυποψία και τη ζήλια σε μια σχέση; Η εμπιστοσύνη χτίζεται από τα θεμέλια, ξεκινά από τα πιο μικρά πράγματα και περιβάλλει όλη τη σχέση και όπως είπε ο σοφός Άλμπερτ Αινστάιν «Όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια στα μικρά ζητήματα, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα ζητήματα».

Τα ζευγάρια που «δουλεύουν» το θέμα της εμπιστοσύνης πατούν σε γερές βάσεις. Αντίθετα όταν χαθεί η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί. Όμως για να μας δείξουν εμπιστοσύνη θα πρέπει να την προσφέρουμε κι εμείς. Ο καλύτερος τρόπος για να εμπιστευθείς κάποιον είναι να τον αφήσεις να σε εμπιστευθεί.

Σίγουρα για τη βελτίωση της σχέσης θα μπορούσαμε να γράψουμε πολύ περισσότερα, επιλέξαμε τα πέντε πιο σημαντικά. Ο γάμος και η κάθε σχέση είναι σαν ένα φυτό που έχει να μας δώσεις πολλά λουλούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή μας, για να γίνει αυτό όμως πρέπει να το φροντίζουμε, να το ξεχορταριάζουμε, να το ποτίζουμε και να το περιποιούμαστε. Για να συνεχίσει κάθε μέλος του ζευγαριού να επενδύει στη σχέση πρέπει να καλύπτει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Όσο τόσο απλοϊκό φαίνεται αυτό άλλο τόσο αληθινό είναι.

Δείτε Ακόμη

  • Περισσότερα στην Κατηγορία: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • 9.456 επισκέπτες !